Column 2014-08 Tuinieren met dieren

De natuur het dichtst bij huis, dat is de natuur in je tuin of op je balkon. Zelfs vanuit je luie stoel, binnen of buiten, kun je genieten van planten én dieren. Veel mensen hebben een tuin om lekker buiten te kunnen zitten en om te genieten van bewust gekozen bloemen en planten. Dieren zijn dan bijzaak.

Winterakonieten plant ik niet speciaal voor insecten maar ze blijken wel een belangrijke voedselbron voor bijen in het vroege voorjaar zoals op de foto is te zien. Ook zijn er mensen die heel bewust rekening houden met dieren. Ze zetten planten in hun tuin die vlinders en bijen trekken. Ze maken een rommelhoekje voor egels. En ze zorgen voor een vogelbosje en een vogelhuisje. Ook een vijvertje in de tuin trekt allerlei dieren aan. 

Wat voor tuin je ook hebt, er zitten altijd dieren in. Ook minder gewenste soorten komen ‘vanzelf’ naar je tuin. Als je bedenkt dat die dieren een belangrijke rol in je tuin spelen, ga je misschien toch wat anders naar ze kijken. ‘Enge’ kleine dieren zoals wormen en pissebedden zorgen voor de afbraak van dood plantenmateriaal en zetten het om in humus. Dat is weer goed voor je planten.

Een mol jaagt weer op die wormen. Daarbij zorgt de mol voor een lossere bodem. Maar de mol eet ook insecten op die schadelijk zijn voor je grasmat of planten. Als je mollen verjaagt of vangt, komt er geheid weer een nieuw exemplaar kijken of jouw tuin geschikt is. Beter kun je de mol met rust laten. Als het gangenstelsel onder je gazon ingericht is, maakt de mol geen nieuwe gangen en dus ook geen nieuwe hopen meer. Dus even geduld.

Voor sommigen zijn mieren ook een probleem. De zwarte wegmier ondergraaft je bestrating en rode mieren kunnen venijnig bijten.
Maar bedenk dat ze veel schadelijke insecten eten. Wil je mieren op een bepaalde plek weg hebben, plant dan wat goudsbloemen en afrikaantjes om het nest. Met insecten en wormen in je tuin trek je ook weer ‘leuke’ dieren aan zoals egels en verschillende soorten vogels.

Wil je meer weten over tuinieren met dieren, gewenste en minder gewenste? Kom dan naar de IVN-lezing op 4 maart 2014 in NME-centrum De Woudreus in Wilnis. Een aantal IVN-ers zal vertellen over dieren in hun tuin en hoe ze daarmee omgaan. De lezing begint om 20.00 uur.

Ineke Bams
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2014-08, 190214, pagina 6

Naar Columns 2014