Column 2014-04 Bloembollen en bijen

Met de winter wil het (nog) niet erg vlotten dit jaar. Als ik in onze tuin kijk, lijkt het voorjaar al bijna te beginnen. Ik zie de sneeuwklokjes, krokussen,
tulpen en hyacinten al voorzichtig met hun neus boven de grond komen. In ‘normale' jaren gebeurt dat pas aan het einde van de winterperiode en is het een teken dat het voorjaar dichtbij is.

Honingbijen zitten gedurende de winterperiode in hun kast. In de zomer hebben ze daar een voorraad honing en stuifmeel aangelegd om die periode goed door te kunnen komen. Aan het einde van de winter, of soms al eerder, begint die voorraad op te raken. De koningin van het bijenvolk is dan al een de leg en het jonge broed heeft stuifmeel nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Als het weer het dan toelaat (temperatuur boven de 10 graden), komen de bijen de kast uit en gaan op zoek naar stuifmeel.

Meestal zijn bloeiende bloembollen de eerste mogelijkheid om vers stuifmeel te halen. Voor bijen zijn bloembollen dus belangrijke planten in het vroege voorjaar. 

Najaar 2013 was er een speciaal bloembollenpakket voor bijen verkrijgbaar bij vele tuincentra. Het bevatte een mix van 6 lente bloeiende soorten, die de tuin van februari tot juni kleur geven en die aantrekkelijk zijn voor bijen, o.a. krokussen, botanische tulpen, blauwe druifjes en anemonen. Deze soorten verwilderen en komen elk voorjaar weer terug en in bloei.
Ze voorzien bijen zowel van stuifmeel voor hun broed als van nectar om honing van te maken.

Als u in 2013 nog niet een dergelijk bloembollenpakket heeft aangeschaft, treur niet, najaar 2014 is er een herkansing. En in het voorjaar van 2014 komt er een speciaal verwilderingsmengsel beschikbaar voor bijen, dat in de eerste maanden van het jaar geplant kan worden en vervolgens tot in de herfst kleur geeft aan uw tuin en voedsel levert aan bijen. 

Ook de gemeente kan haar steentje bijdragen aan betere leefomstandigheden voor bijen. Zij kan grasbermen beplanten met geschikte soorten bloembollen. Niet alleen mooi om naar te kijken maar ook een aantrekkelijke bron van voedsel voor bijen en vele andere soorten insecten. Volgens de mensen die het kunnen weten, hoef je dan nog maar 1 maal per jaar te maaien (na de langste dag) dus dat is ook economisch interessant in deze tijd van bezuinigingen.

Bloembollen in tuinen en bermen, natuur dicht bij huis, mooi om te zien en goed voor bijen.

Groeten van een bijige IVN-er

Digitale krantversie Column 2014-04, 220114, pagina 2

Naar Columns 2014