Column 2014-02 Pas de deux


Het verloop van de winter is in Nederland onvoorspelbaar. Kwakkelend met temperaturen boven nul. Of ijs en sneeuw. Wat je te zien krijgt als je op pad gaat, kan dan ook zeer verschillend zijn. Groene weilanden vol met ganzen? Of dichtgevroren sloten en plassen met wakken vol watervogels? Wandelend op pad of schaatsend in Botshol? Het maakt niet uit, ook in de winter kun je leuke taferelen tegenkomen.

Zo kwam ik eens in de sneeuw een jonge buizerd tegen, die zijn of haar eerste winter aan het beleven was. De buizerd had een mooie plek op een hek gevonden en keek rustig rond, wellicht op zoek naar een muis.
Maar toen besloot een doorgewinterde zwarte kraai om de onervaren buizerd uit te proberen.

De zwarte kraai landde op hetzelfde hek. Hoog en langzaam hief de kraai de rechterpoot op in de richting van de buizerd. De vleugels werden uitgestrekt. De buizerd reageerde direct en hief de linkerpoot op, ook hoog en langzaam en met de vleugels wijd. De buizerd bewoog iets van de kraai af. Vervolgens bewogen ze met sierlijke vrijwel gelijke bewegingen heen en weer op het hek.

Van dansen weet ik vrijwel niets, maar van een Pas de deux had ik wel gehoord en dit deed mij eraan denken. Het was een perfecte uitvoering van een dans voor twee. Het bleef daarbij wonderlijk stil, terwijl ik verwachtte, dat de vogels flink tegen elkaar tekeer zouden gaan. 

Vervolgens ging de dans verder in de lucht. De buizerd gevolgd door de kraai en dan weer de kraai gevolgd door de buizerd. Soms solistisch een klein rondje vliegend, soms tegelijkertijd. Even later samen zo laagvliegend, dat zij met de poten en de vleugels de sneeuw raakten.

Uiteindelijk, een minuut of tien nadat zij elkaar op het hek ontmoet hadden, namen zij weer plaats op het hek. Zij richten hun snavels ieder een andere kant op en loerden langdurig schuin naar elkaar. Er gingen minuten voorbij voordat zij elk een andere kant opvlogen en uit het zicht verdwenen.

Het zullen nooit vrienden worden en met een dans had dit natuurlijk niets te maken. Het was gewoon kijken wie de baas was en dit keer bleef het onbeslist. Maar leuk blijft het en je mag er van alles bij fantaseren.

Veel plezier buiten, ook in de winter.

Bert Fakkeldij
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2014-02, 080114, pagina 4

Naar Columns 2014