Column 2013-50 Een hopeloze molshoop

Als de blaadjes van de bomen vallen dan is het weer zo ver. Een molshoop in de tuin. De hele zomer geen hoop te zien en dan ineens is Momfer er.
Ik word er altijd een beetje wanhopig van, heb je net de aarde van de molshopen in de tuin geveegd en 'ja hoor', komt Momfer wederom langs. Als recht geaarde natuurgids kun je natuurlijk geen klem zetten.
Je weet immers hoe nuttig Momfer is. En voor iedereen die wel een klem zet, ga ik nu dit stukje schrijven.

Het grootste deel van zijn bestaan leeft een mol ondergronds. De mol heeft piepkleine oogjes die niet goed kunnen zien. De hoeveelheid grond die een mol verplaatst is indrukwekkend, in 20 minuten tijd zo’n 4 kilo.
En dat voor een beest dat zelf maar één ons weegt. De graafsnelheid is maximaal 15 meter per uur. Zijn gangenstelsel is maximaal 150 tot 250 meter lang. De grond die hij kwijt moet, werkt hij naar boven en vormt de molshoop. 

Het gangenstelsel is uitstekend geschikt voor het vangen van regenwormen. De regenworm valt er gewoon in. De mol inspecteert meerdere keren per dag de gangen. De lekkere hapjes ontdekt hij door trillingen, die hij waarneemt met zijn haren en tastorganen. Op zijn menu staan naast regenwormen ook slakken, insecten, engerlingen en spinnen.

De stevige haren van de mol staan loodrecht ingeplant zodat hij zowel vooruit als achteruit kan lopen. De haren zitten hem zo niet in de weg. 
Een mol leeft een eenzaam bestaan, alleen in de paringstijd zoekt hij een vrouwtje op. Kruist een andere mol zijn weg dan is er even flink ruzie. Vervolgens gaat ieder weer zijns weegs.

Hoeveel mollen zouden er dan bij mij in de tuin leven? Afhankelijk van voedsel, is zijn territorium 400 tot 3000 vierkant meter. Ik heb dus waarschijnlijk maar een mol en misschien twee mollen in de tuin.

En waarom juist in de winter? Een mol houdt niet van water in zijn gangen. In de zomer zie ik veel molshopen in het weiland. Daar wordt het in de winter waarschijnlijk te nat. Om in mijn tuin te komen, moet hij wel het water oversteken. Misschien verwacht je het niet, maar een mol is een uitstekende zwemmer.

Ook al zijn de molshopen vervelend, zo krijg je toch bewondering voor Momfer de mol. Bovendien werkt hij de vruchtbare aarde naar boven, prima voor je tuin. En onder tussen eet hij het teveel aan insecten, slakken en engerlingen ook nog op.

Dus laat die klem maar in de schuur hangen.

Anja de Kruijf
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2013-50, 111213, pagina 4

Naar Columns 2013