Column 2013-48 Wadlopen in Mijdrecht

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisAls u eens zin heeft in een middagje wadlopen zonder natte voeten te krijgen dan kunt u dicht bij huis terecht.

Duizenden jaren geleden, na de laatste ijstijd, reikte de langzaam vollopende zee tot aan Mijdrecht en Wilnis, grofweg tot waar nu de
Ir. Enschedeweg ligt. Over de laag zand die de laatste ijstijd over Nederland heen legde, deponeerde de zee een verse laag klei en waddenkreken doorkliefden ons landschap.

Als u Mijdrecht verlaat via de Hoofdweg en na de laatste rotonde rechtdoor rijdt, ziet u onmiddellijk aan uw rechterhand welvingen in het weiland: de kreekruggen die toen in het waddengebied gevormd zijn.
Even verderop links in het weiland zijn er nog meer te vinden. 

Dat we dit na al die duizenden jaren nog kunnen zien, komt natuurlijk door de mens. Die heeft in de afgelopen eeuwen de dikke laag veen afgegraven die zich later op de zeeklei vormde. Daardoor liepen grote delen van De Ronde Venen onder water maar dat water is later weer drooggelegd. In de droogmakerij die daarna ontstond kunnen we nu op ruim 5 meter onder de huidige zeespiegel weer naar de zeebodem van toen kijken. Waar zich nog meer van die kreekruggen zich bevinden kunt u vinden op www.vensteropdevecht.nl

Ook op andere plaatsen in De Ronde Venen kunnen we merkwaardige glooiingen zien, bijvoorbeeld bij de weg Oud AA, de Portengense Zuwe en de Portengen. Maar hier kijken we niet naar de oude zeebodem. We zitten hier 'slechts' 1,5 meter onder de zeespiegel en bevinden ons dus op de bovenlanden. Hier bestaat nog steeds de veenlaag die zich na de laatste ijstijd wel acht meter hoog op de dekzandlaag vormde.

In de loop van de eeuwen is die veenlaag flink ingeklonken en dus meters lager komen te liggen, maar hier is geen veen afgegraven. De hobbels die we hier op de weg en in het land zien liggen zijn oude beddingen van het riviertje de Aa. De zand- en kleiafzettingen van dit riviertje klinken veel minder snel in dan het omliggende veen en komen nu dus als heuveltjes omhoog in het landschap.

Vooral langs de Portengen zien we daarom het ene huis een stuk hoger liggen dan het andere. Mocht je toevallig precies op de scheiding van de oude rivierbedding en het omliggende veen hebben gebouwd, dan kunnen er rare dingen gebeuren met je huis. Vooral bij het kleine huisje op de kruising van de Portengen en de Portengense Zuwe is dit goed te zien. Boeiend, dat je door te wandelen in onze mooie omgeving ook nog eens ver terug de geschiedenis in kan kijken. 

Sep Van de Voort
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2013-48, 271113, pagina 6

Naar Columns 2013