Column 2013-42 Polder waden, natuurbeleving volgens Hunnie

Het Hunnie-project in de Wilnisse Bovenlanden begon met Hulp Gevraagd in Grote Tuin en bereikte een hoogtepunt met Hunnie Overleven in ‘Wildernis’ Bovenlanden.

De Bovenlanden bestaan uit weiland en water waar in het wild vooral vogels, vissen en kikkers leven. Dus hoe spannend kan het zijn. Nu zijn
De Bovenlanden ook natuurontwikkelingsgebied als verbinding tussen Nieuwkoopse en Vinkeveense Plassen en gaat daar het nodige veranderen.

Daarom hebben de Hunnie-ontwerpers Henriëtte Waal en Sophie Krier het gebied flink opgeschud en bewoners en belangstellenden laten ervaren hoe avontuur en natuur te beleven zijn. Hun doel is kenmerkende wandelroutes te ontwerpen via bijvoorbeeld gras kijken, vliegvissen en kleiputten. Polder waden is weliswaar geen overleven maar wel een heel onalledaagse wandelroute. 

De deelnemers aan dat avontuur gingen in 'wetsuits' te water en liepen een parcours door de sloten. Al wadend kwamen ze op gelijke hoogte met futen en kikkers en waren ze lager dan koeien. De futen waren helemaal niet schuw en gingen meezwemmen met de waders. Misschien waren ze gewoon nieuwsgierig. De kikkers reageerden op het geluid van naderende mensen door van de kant af het water in te springen zonder gekwaak. Koeien keken nieuwsgierig vanaf de walkant op de mensen neer.

Was de sloot breed en diep, dan werden de waders zomaar zwemmers. Was de zijkant van de sloot stevig, dan konden ze hoewel gehinderd door waterplanten redelijk lopen. Maar meestal bestond de bodem uit zompig modderig veen, waar je tot kniehoogte in wegzakte. Dan leek het polderwaden een beetje op wadlopen. Maar een ontdekkingstocht was het wel. 

Na afloop werd de ergste modder afgespoeld in de Kromme Mijdrecht.
De warme douche bij zorgboerderij Amstelkade was prettig. Voor de polderwaders was het een leuke manier van polderbeleving. En bij het streek-ologisch diner konden ze ervaringen uitwisselen met deelnemers aan andere Hunnie-avonturen. De vraag of de avonturen aan het natuurverlangen van de moderne mens hebben voldaan, moet ieder voor zich beantwoorden. Maar zelfs de deelneemster met 'landscape is boring' op haar t-shirt heeft het hele evenement lachend meegemaakt. 

In ieder geval zijn Krier en Waal erin geslaagd veel lokale experts, externe kenners en liefhebbers bij 'wildernis' Bovenlanden te betrekken. Volg hen voor Hunnie-winterklaar, dat 2 november 2013 gaat plaats vinden op www.Hunnie.nu

Een IVN-natuurgids
en Hunnie-liefhebber

Digitale krantversie Column 2013-42, 161013, pagina 6

Naar Columns 2013