Column 2013-32 Kattenstaarten, liesgras en Hunnie over grassen

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisDe mooiste planten met de meest wonderlijke namen groeien gewoon in het wild, langs de waterkant. Sommige groeien langs de singel waar het een beetje ruig is, zoals de kattenstaart. Paarsrode rechtopstaande toortsen zijn het. Groepsgewijs staan ze de hele zomer te bloeien. Ze zijn heel aantrekkelijk voor bijen, vuurvlinders en mensen.

Ik vind kattenstaarten zo mooi, dat ik er weleens omringende brandnetels voor heb getrotseerd om een veldboeket te maken. De branderige handen waren niet echt fijn en daarom geniet ik nu vooral van kattenstaarten zoals ze als paars natuurboeket aan de waterkant staan.

Ook aan het water groeit het soms manshoge liesgras. Vanwege z’n hoogte doet het aan riet denken. Maar liesgras bloeit anders en mooier met grote gouden pluimen. Het is van oorsprong een Europees Aziatische plant, die het op klei en veen en op vervuilde grond goed doet. We hebben hem dan ook succesvol uitgevoerd naar andere werelddelen, waar het een invasieve exoot is en andere soorten verdringt. Vanwege z’n mooie pluimen wordt liesgras in een kleine variant langs siervijvers geplaatst.
In de pluimen zitten graanvruchtjes en die zijn een beetje zoetig en best smakelijk. Liesgras is vanwege z’n pluimen ook heel mooi in een veldboeket.

Kattenstaarten en grassen zijn dus mooi en boeiend. Dat vinden veel mensen. Door de ogen van botanisch tekenaar Dick Smit is een kavel gras zelfs een ware weelde. Hij is er tijdens Hunnie Gras Kijken op zaterdag
21 september 2013 van 14.00 tot 17.00 uur, www.hunnie.nu. Dat is een van de Bovenlanden–avonturen van Hunnie. Overleven op zaterdag 21 en zondag 22 september 2013, een evenement dat je niet mag missen,
zo buitengewoon en uniek in De Ronde Venen. 

Het biedt de mogelijkheid het gebied op een bijzondere manier te leren kennen en bijzondere mensen te ontmoeten. Je kunt dan in
De Bovenlanden onder meer vliegvissen, klei putten, technisch peddelen, jagen en overleven. Dan komt de natuur echt dichtbij. Verder kun je rivierkreeft bbq-en en een schuursymposium bijwonen. Let daarom op de publicaties over het Hunnie-programma in krant en huis-aan-huisblad.

Ria Waal

Digitale krantversie Column 2013-13, 070813, pagina 2

Naar Columns 2013