Column 2013-26 Laatbloeiers

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisDe meeste bomen bloeien in het voorjaar. De allerlaatste is de lindeboom. Die begint eind mei en bloeit door tot een heel eind in juni.
Een overweldigende bloei!  Kijk en ruik in de Reigerstraat in Vinkeveen. Daar staan veel lindebomen. 

De bloesem wordt bestoven door bijen en hommels, die zich te goed doen aan de nectar. Na de bloei verschijnen de vruchtjes die zijn voorzien van een langwerpig blad. Dit blad dient als een soort parachute om de vrucht lang in de lucht te laten zweven en aldus door de wind ver verspreid kunnen worden.

De boom komt voor op het noordelijk halfrond in Europa, Azië en Amerika. De lindeboom komt uit de kaasjeskruidfamilie een heeft maar liefst 25 verschillende soorten. De Hollandse linde is er een van.
De Hollandse linde heeft variëteiten zoals de Zwarte Linde, de Koningslinde en de Krimlinde. De Krimlinde is de Kroningsboom.

De linde is een van de grootste loofbomen en kan verschrikkelijk oud worden, honderden jaren tot soms duizend jaar! In Boxmeer staat een lindeboom van zeker 600 jaar oud (volgens sommigen meer dan 1000 jaar oud!). In Bergen staat een linde die in 1643 is geplant. Daardoor is de boom ook heel geschikt als herdenkingsboom bij kroningen van koningen bijvoorbeeld.

Een andere functie is die van leiboom. Dan beschermt de linde het huis tegen zon en wind. Het hout is zacht en roze wit.

Bij de oude Kelten en Germanen was de linde gewijd aan de godin Freya, de godin van vruchtbaarheid, liefde en gerechtigheid. Onder de lindeboom werd de rechtspraak gedaan, huwelijken gesloten en werden vergaderingen gehouden. Men geloofde dat de geest van de linde huizen, kerken en bronnen beschermt. Amuletten gemaakt van lindehout golden als bescherming tegen heksen en geesten.

Aan lindebloesemthee worden vele gunstige eigenschappen toegeschreven. Het is een kalmerende thee die kramp opheft en hartversterkend is. Uitwendig is het goed voor de huid o.a. tegen couperose (roodheid) en ontstoken oogleden. Het zou helpen tegen hoofdpijn en vele andere kwalen.

Nóg een veel in ons gebied voorkomende laatbloeier is de vlier. Je ziet de vlier overal in De Ronde Venen en is nu op z'n mooist met zijn prachtige roomwitte bloemschermen. De vlier krijgt in het najaar zwarte bessen waar de vogels dol op zijn. Vooral de spreeuwen. Zij verspreiden de vlier met het uitpoepen van de zaden in de bessen.

Van vlierbloesemthee wordt gezegd dat het goed is voor je weerstand.
De gekookte bessen zijn goed voor je stofwisseling. Een bosje gekneusde bladeren houdt muggen op afstand. In de Middeleeuwen geloofde men dat de vlier je beschermde tegen hekserij. Nu nog zie je op het platteland bij veel oude huizen en boerderijen een vlierstruik staan want een vlier bij je huis brengt zegen!

Nel Bouwhuijzen
IVN Natuurgids

Digitale krantversie Column 2013-26, 260613, pagina 2

Naar Columns 2013