Column 2013-24 Bijen houden

IVN DRVU - Column Natuur Dicht Bij HuisBijen zijn veel in het nieuws de laatste tijd. Het gaat niet echt goed met ze terwijl ze juist zo erg belangrijk zijn voor de bestuiving van wilde planten en cultuurgewassen. Over de oorzaak van de problemen zijn de deskundigen het nog niet eens. 

Het lijkt een complex van factoren te zijn. Variërend van minder en minder divers voedsel (door de verschraling van het landschap), een nieuwe parasiet waartegen de Europese honingbij onvoldoende weerstand heeft (de Varroa mijt) tot allerlei virusziekten die met name die Varroa-mijt zeer effectief kan overbrengen. Maar ook zijn het bestrijdingsmiddelen (met name die uit de groep van neonicotinoïden). En er zijn nog wel meer mogelijke oorzaken.

Wat kunnen we doen om de bijen mogelijk te helpen? Van alles.
Er bijvoorbeeld voor zorgen dat er zoveel mogelijk bloeiende planten in de tuin staan. Een wat meer ingrijpende maatregel is om zelf bijen te gaan houden. Dat blijk je in principe prima te kunnen doen in je eigen tuin, zonder dat iemand er last van heeft. 

Met dat idee van een eigen bijenvolkje in onze tuin, ben ik afgelopen voorjaar een cursus bijenhouderij gaan volgen. Natuur dicht bij huis.
En weer eens wat anders dan een hond of een kat. Maar zeker zo leuk! 
Er ging een fascinerende wereld voor me open. 

Een bij alleen is eigenlijk niks, alles draait om het bijenvolk, een soort super organisme. Ik leerde over huisbijen en haalbijen en over de koningin, waarvan er maar 1 is in een bijenvolk. Na haar geboorte gaat ze eerst op bruidsvlucht om op een darrenverzamelplaats een portie sperma op te doen om over een periode van 3-4 jaar een paar 100.000 eieren te kunnen leggen. Verder leerde ik over de darrenslacht in het najaar (vanaf het najaar zijn de darren, de mannetjes, niet meer nodig voor het voortbestaan van het bijenvolk) en nog veel meer.

Veel mensen denken bij bijen aan steekbeesten. Maar dat valt erg mee.
Het zijn vaker wespen die overlast veroorzaken. Als je je rustig houdt, kun je bijen zelfs aaien, met je blote handen. Dat is mijn uitdaging voor de komende zomer, onze dochter de bijen te laten aaien. 

Bij een beginnerscursus word je vaak op weg geholpen met je eerste bijenvolkje. Zo ver ben ik nu inmiddels. Dat volkje moet de komende zomer flink uitgroeien, tot vele 1.000-en bijen (en nog steeds maar één koningin). Dat volkje moet dan vervolgens de komende winter goed doorkomen, vaak een lastige tijd voor bijen. En wie weet, volgend jaar met wat potjes Mijdrechtse bloemenhoning bij de buren langs! Wordt vervolgd.

Groeten van een bijige IVN-er

Digitale krantversie Column 2013-24, 120613, pagina 4

Naar Columns 2013