Column 2013-20 Een dagje plantenvermaak

       
In een vorige column schreef ik al waarom het belangrijk is dat kinderen naar buiten gaan en in contact komen met de natuur. In het voorjaar gaat dat gemakkelijker dan in de winter. Eenmaal buiten kunnen kinderen natuurlijk voetballen, touwtje springen of hutten bouwen. Maar ook met planten zijn leuke dingen te doen! Op de foto staan verschillende planten die nu bloeien en waarmee je iets kunt doen. 

Muziek maken kun je met de holle stengel van het fluitenkruid dat nu volop in bloei staat. Neem een stukje stengel dat aan de ene kant open is en aan de andere kant dicht is (daar zit de ‘knoop’ van de stengel). Maak halverwege overlangs een kleine snede. En dan fluiten maar! Ook met een grasspriet tussen je duimen kun je fluiten.

Honger? Er is genoeg te eten in de natuur. Wel even zeker weten dat je de goede plant hebt! Zo kun je soep of thee maken van brandneteltoppen. Of vogelmuur door de sla doen. Erg lekker vind ik zelf kruidenboter van look-zonder-look. Deze plant met witte bloemetjes ruikt naar uien, maar is er geen familie van. Recept: veel (jong) blad verzamelen, fijn snijden en met wat zout door roomboter mengen.

Ook de witte dovenetel staat nu volop in bloei. In de bloemen zit nectar voor bijen en hommels. Maar ook wij kunnen er van genieten door een bloemetje uit te zuigen.

Je kunt ook creatief met planten aan de slag, bijvoorbeeld door ermee te verven. Voor geel gebruik je paardenbloemen, voor rood klaprozen en voor groen allerlei soorten bladeren. Je kunt ook bloemen verzamelen en drogen in bijvoorbeeld een telefoonboek. Daarna kun je er thuis een mooie collage van maken. Ook leuk is om een kaart met dubbelzijdig plakband erop mee te nemen en daar bloemen op te plakken. Verder kun je natuurlijk ook nog sieraden maken, zoals een ketting van madeliefjes.

Schijnt de zon te fel? Bescherm je hoofd met het blad van groot hoefblad. Heb je zin om iemand te plagen? ‘Plak’ dan kleefkruid op zijn rug. Of doe een kruipertje (gras) in zijn mouw. (Liever geen klitten in haren, dat is echt vervelend.)

Nog niet uitgespeeld? Doe dan een blad- of bloemendomino. Of een memoryspel. En als je dan uiteindelijk naar huis gaat, neem je natuurlijk nog een prachtig veldboeket mee, bijvoorbeeld van fluitenkruid en boterbloemen.

Ineke Bams
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2013-20, 150513, pagina 4

Naar Columns 2013