De Ronde Venen & Uithoorn
Vogels
Op
zaterdag07dec201908:30

Vogelexcursie Zuidpier IJmuiden

Op zaterdag 7 december 2019 de 9e Vogelexcusie, ditmaal naar de Zuidpier bij IJmuiden 

 Verzamelen bij onderstaande lokatie

Wat gaan we zien

Fuut, zwarte zee-eend, zeekoet, alk, eidereend, grote jager, kleine jager ijseend, brilduiker en middelste zaagbek zijn markante kustvogels die je hier aantreft. Overal kom je ook meeuwen tegen. Meestal de ‘gewone’ soorten, soms een grote of kleine burgemeester of drieteenmeeuw. Dit is een opsomming van de vogels waarvan de kans aanzienlijk is dat je ze zult zien. Je kunt er echter ook allerlei andere vogels zien, bijvoorbeeld rosse grutto, kleine zwanen en rotganzen die overvliegen, etc. Vogels kijken op de Zuidpier is kortom gewoon een feest!

De Zuidpier van IJmuiden steekt ongeveer drie kilometer de Noordzee in. Je kunt er bijzondere vogels zien die je vrijwel nergens anders aan de Nederlandse kust ziet. Vogels kijken op de Zuidpier is dan ook een feest voor wie graag kustvogels bekijkt. Maar je kunt er ook bijzondere zangvogels en soms zelfs uilen tegenkomen.

Vogelwerkgroep

 Het strand

Voor de Zuidpier ligt een stuk strand waar het vogels kijken begint. Met name het stuk strand dat tegen de pier aanligt, is interessant. In de branding foerageren drieteenstrandlopers, bonte strandlopers, bontbekplevier, zilverplevieren, rosse grutto’s en als je geluk hebt een krombekstrandloper, goudplevier of kleine strandloper.  Groepen meeuwen rusten uit op het stand; kraaien vechten om de overblijfselen van een krab. Soms staat er een grote of kleine burgemeester tussen, of een grote jager Het strand in de richting van Zandvoort is niet zo heel interessant voor vogelaars. Als er bovendien wind staat zijn er talloze kitesurfers actief, een spectaculair gezicht maar hoe hoog ze ook gaan, vogels worden ze nooit. In de lage duinen vlak voor de Zuidpier maak je in de winter kans op groepjes sneeuwgorzen. In die lage duintjes trapte ik op mijn zoektocht naar de sneeuwgorzen in december een bokje op. Veel kijkplezier.

 

 

Informatie
Stel je vragen aan onderstaand contactpersoon. Kijk zelf voor meer informatie over de Vogelwerkgroep,  Werkgroep Vogels

 

Algemene informatie

IVN DRVU - Werkgroep Vogels
zaterdag 7 december 2019 - 08:30 tot 12:00
Locatie: 
P Algemene Begraafplaats
Ringdijk 4
3648 EB Wilnis
Nederland
Contactpersoon: 
Roy de Dood 06-23559528
Google Maps image