De Ronde Venen & Uithoorn
Vogels
Op
zaterdag04apr202008:30

Vogelexcursie Landje van Geijsel

Zaterdag 4 april gaan we naar het Landje van Geijsel,terug van weg geweest.

Vogelwerkgroep

Ieder voorjaar zette veehouder Jan Geijsel een stuk weiland onder water,het is zijn verdienste dat er zo'n  gebied is ontstaan. Hij regelde het waterpeil zo, dat er een afwisseling ontstond van droge en natte gebieden..gelukkig is deze situatie nog zo. 

IVN DRVU - Werkgroep Weidevogelbescherming

Bezoekers van dit gebied kunnen genieten van het vogelleven op een ondergelopen weiland. Vogels die terugkomen uit Zuid-Europa en Afrika kunnen hier neerstrijken om bij te tanken ter voorbereiding op het broedseizoen. Grutto, kemphaan, scholekster en kievit zijn enkele van de soorten die het gebied regelmatig bezoeken, maar ook lepelaar, groenpootruiter, bontbekplevier, oeverloper en zomertaling worden hier gezien.

Bij het Landje van Geijsel staat een poldergemaal, het gemaal Holendrecht-Bullewijk, dat via een kanaaltje afwatert op de genoemde riviertjes. Dat is ook de plek om de vogels te spotten. Het staat bij de overgang van Holendrechterweg in Amstelweg. Bij het gemaal hoorde, in de beginsituatie van 1999, een loods voor opslag van goederen van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Naast de loods kon men genieten van een vrij uitzicht over de waterplassen en het drassige land met de vele vogels. In 2004 kwam de loods vrij en werd een overleg gestart waarbij A.G.V, de Dienst Waterbeheer en Riolering, het Groengebied Amstelland, de heer Geijsel en de Vogelwerkgroep Ouderkerk aan de Amstel betrokken waren. Dit resulteerde in aankoop van de loods door het Groengebied en verplaatsing daarvan naar een plek verder van het gemaal. Dit kwam gereed in het begin van 2006.

De inrichting van de vanaf dat moment als “vogelkijkschuur” te boek staande loods werd uitgevoerd in overleg met de Vogelwerkgroep. Zo ontstond er een bescheiden bezoekerscentrum. Er is vanaf de bovenverdieping door grote ramen vrij uitzicht over het landje en er zijn beneden kijksleuven in de muur. Naast de schuur is er voldoende ruimte om in de buitenlucht de vogels waar te nemen. Er is b.v. veel plaats voor telescopen. Buiten bevindt zich ook nog een picknicktafel.

Binnen is er op informatiepanelen van alles te zien over de vogels, hun uiterlijk en aantallen, over de Vogelwerkgroep, het Groengebied en over het vee van de heer Geijsel. De Vogelwerkgroep gebruikt de kijkschuur bovendien voor ontvangstruimte bij excursies. De schuur is in onderhoud bij het Groengebied. Klein onderhoud, zoals een jaarlijkse schoonmaakbeurt, wordt verricht door leden van de Vogelwerkgroep.

De schuur is te gebruiken (open) als het landje onder water staat.

Verzamelen: parkeerplaats bij de Nieuwe Begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg in Wilnis,neem als je er een hebt een telscoop mee

Vertrek: om 8:30 uur per auto, meerijden is mogelijk.

Terug: rond 12:00 uur

Stel je vragen aan onderstaand contactpersoon. Kijk zelf voor meer informatie over de Vogelwerkgroep, Werkgroep Vogels

Algemene informatie

IVN DRVU - Werkgroep Vogels
IVN DRVU - Werkgroep Vogels.
zaterdag 4 april 2020 - 08:30 tot 12:00
Locatie: 
P Algemene Begraafplaats
Ringdijk 4
3648 EB Wilnis
Nederland
Extra Informatie: 

Kosten: geen. Aanmelden: niet nodig

Contactpersoon: 
Peter Betlem 0297-287635 / 0653743460
Google Maps image