De Ronde Venen & Uithoorn
Bloemen & Planten
Op
zondag05apr202014:00

Stinzenplantenexcursie op Nijenrode in Breukelen

Op 5 april 14:00 bent u van harte welkom in het park van kasteel Nijenrode in Breukelen

TulpVerzamelen; Voor het koetshuis door de ingangspoort rechts, P links op de parkeerplaats

Aanmelden; j.vdbijtel@planet.nl   

Info; Tijdens deze wandeling in het park van kasteel Nijenrode gaat de aandacht vooral uit naar de bosplanten die in het vroege voorjaar bloeien. Het park is beroemd om zijn grote verscheidenheid aan stinzenplanten zoals knikkende vogelmelk, holwortel, voorjaars-helmbloem, vingerhelmbloem, aronskelk, oosterse sterhyacint, maagdenpalm, alpenbes, bosanemoon, dichtersnarcis en bostulp. Wat er op een bepaald moment te zien is, is afhankelijk van het weer.

Stinzenplanten vormen een bijzondere groep verwilderende sierplanten, die thuishoren op oude buitenplaatsen. Daar zijn ze eeuwen geleden geplant; daar zijn ze verwilderd en door de jaren heen massaal ingeburgerd. Het zijn vooral in het voorjaar bloeiende bol-, knol- en wortelstokgewasjes. Onafzienbare velden met bloeiende bolgewasjes maken een bezoek aan een buitenplaats tot een waar lentefeest.

Tot deze groep worden onder andere gerekend: soorten sneeuwklokjes; soorten sterhyacinten; sneeuwroem; winterakoniet; wilde krokus; lenteklokje; bosanemoon; gele anemoon; vingerhelmbloem; holwortel; zomer-klokje; wilde boshyacint; wilde narcis; dichtersnarcis; kievietsbloem; soorten vogelmelk; dubbele knolsteen-breek; lelietje-van-dalen en soorten aronskelk.

De naam 'stinzenplanten' dook voor het eerst op in 1932 in historische beschrijvingen van oude Friese stinzen (Fries voor 'stenen huizen'). Aan het eind van de zestiende eeuw komen de meeste stinzenplanten al in onze tuincultuur voor. Het zijn meestal de mooie bol- en knolgewassen, die in het wild groeien in Noord-, Midden-, en Zuid-Europa rond de Middellandse Zee tot in Klein-Azië.

 

Algemene informatie

zondag 5 april 2020 - 14:00 tot 16:00
Locatie: 
Kasteel Nijenrode
Straatweg 25
Breukelen
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image