De Ronde Venen & Uithoorn
Vogels
Op
zaterdag27apr201906:30

Nachtegalenexcursie, Amsterdamse Waterleidingduinen

Op zaterdag 27 april is de traditionele vogelexcursie van het seizoen 2019,
van 06:30-14:00 uur.
 Deze excursie gaat naar de Waterleidingduinen.

Verzamelen bij onderstaande; locatie Algemene begraafplaats om 6:30.

Tijd en locatie vertrekpunt 07:15 uur. Ingang 't Panneland, Vogelenzangseduinweg 4, 2114 AS Vogelenzang, dit is voor wie op eigen gelegenheid komt,  Waterleidingduinen,

Toelichting excursie
De nachtegaal moet het niet van zijn uiterlijk hebben, wel van zijn zang. Volgens veel mensen is de nachtegaal de mooist zingende broedvogel van Nederland. Heel vaak komen ze terug op dezelfde plek waar ze het jaar daarvoor als paartje met succes een broedsel hebben grootgebracht.

De mannetjes zijn als eerste terug uit Afrika en zingen dag en nacht om aan te geven dat ze op zoek zijn naar een vrouwtje of een territorium bezet willen houden. De zang is vol en welluidend en in de verre omtrek te horen.
 

Te verwachten waarnemingen

De Gekraagde Roodstaart bijvoorbeeld, mooi gekleurd, omdat hij als holenbroeder geen schutkleur nodig heeft. Hij komt juist in de duinen veel voor. Andere te verwachten waarnemingen zijn: Boomleeuwerik, Tuinfluiter, Braamsluiper, Bonte Specht, en niet te vergeten de Sprinkhaanzanger. Deze laatste vogel, met zijn mysterieuze krekelachtige zang wordt jaarlijks gehoord. 

De balts van de Boompieper, die als een parapluutje uit een hoge boomtop naar beneden zeilt, is ieder jaar een belevenis. In de waterzuiverings-kanalen zijn allerlei watervogels aanwezig, waaronder vele eendensoorten. Ook de kleinste fuut, de Dodaars, komt er voor.

Tijdens de wandeling kan ook de zandhagedis zich laten zien. Natuurlijk krijgen we  damherten, reeën of mogelijk een vos in de kijker.

Veel plezier een een fijne Koningsdag.

Informatie
Stel je vragen aan onderstaand contactpersoon. Kijk zelf voor meer informatie over de Vogelwerkgroep, het schema en algemene informatie voor 2019 bij Werkgroep Vogels

Algemene informatie

IVN DRVU - werkgroep vogels, gekraagde roodstaart
IVN DRVU - Werkgroep Vogels,
zaterdag 27 april 2019 - 06:30 tot 14:00
Locatie: 
P Algemene Begraafplaats
Ringdijk 4
Wilnis
Nederland
Extra Informatie: 

Kosten: toegang € 1,50 per persoon, parkeren € 2 per auto
Aanmelden: niet nodig

Contactpersoon: 
Roy de Dood 06-23559528
Google Maps image