De Ronde Venen & Uithoorn
Water
Op
dinsdag01nov202220:00

Lezing: "De onderwaterwereld van de Vinkeveense plassen

Dinsdag 1 november

Zou je wel eens willen weten wat er onder het spiegelend oppervlak van de Vinkeveense Plassen te zien is? Wat groeit daar? Wat leeft daar? Met verhalen, foto’s en filmbeelden laat Rob Idema jullie beleven wat er onder water in de Vinkeveense plassen gebeurt.

Tussen 1900 en 1950 werd van de Vinkeveen Veldzijde een plassengebied gemaakt door stomende en sissende Veensteekmachines die in hoog tempo grote vaarten en smalle legakkers maakten. De legakkers werden door de wind verder afgeslagen en er ontstonden meerder plassen. Gescheiden
door de Baambrugse Zuwe en de N201 werden 3 Vinkeveense plassen gemaakt: De Noordplas, de Zuidplas en de kleine plas. Door de winning van zand voor de Bijlmer en de A2 werden de 3 plassen flink uitgediept. Zo ontstonden 3 diepe plassen met een unieke waarde bovenwater, maar ook
onderwater.

Drs. Rob Idema is bioloog, natuurgids, (onderwater)fotograaf, onderwaterfilmer en duikinstructeur. Vanaf 1998 is hij bijna wekelijks onder water te vinden in de Vinkeveense plassen vaak gewapend met onderwatercamera om foto en filmbeelden te maken van de Vinkeveense onderwaterwereld. Hij heeft veel zien veranderen en die veranderingen gedocumenteerd, gelezen en bijgehouden.

Weet je bijvoorbeeld dat er garnalen leven in de Vinkeveense plassen en dat er niet 1 maar wel 3 soorten rivierkreeft voorkomen. Dat er nu meer vissen zijn in de Vinkeveense plassen dan ooit?

Geknobbelde Amerikaanse Rivierkreeft

Algemene informatie

dinsdag 1 november 2022 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
NME centrum 'de Woudreus'
Pieter Joostenlaan 28a
3648 XR Wilnis
Nederland
Extra Informatie: 

De vrijwillige bijdrage is: € 2,50

Contactpersoon: 
Google Maps image