Vogels in het Rimburgerbos

Vogels in het Rimburgerbos

Op zondag 6 maart, vond de eerste gezamenlijke vogelexcursie plaats van IVN De Oude Landgraaf en IVN Ubach over Worms. 

Vogel RimburgerbosOm 8 uur in de morgen was de temperatuur nog rond het vriespunt. Maar daar lieten de enthousiaste vogelaars zich niet door afschrikken. 

Op d’r Slieënberg werden we verwelkomd door een heus vogelkoor. De hele wandeling zouden we trouwens veel meer horen dan zien. Van alle kanten roffelden de spechten en de Groene had heel wat te lachen. De Winterkoning maakte geluid voor tien. Enkele excursiedeelnemers vonden dit een typisch kenmerk van kleine schepselen. 

Al heel goed op zang was de Zanglijster en die liet zich ook nog eens heel mooi fotograferen door Peter Blom.

Vogel RimburgerbosAf en toe kraste een kraai; ook een “zangvogel”!Vogel RimburgerbosWe vonden ook nog enkele vogelsporen. In de ruwe schors van een eik zagen we de resten van beukennootjes. Dat was het werk van Boomklevers, wist iemand te vertellen. Ook zagen we langs het pad een plukplaats. Vermoedelijk had een Sperwer zich tegoed gedaan aan een klein zangvogeltje. Verdere determinatie van de prooiresten ging onze kennis te boven. 

Wel konden we de veertjes op naam brengen die enkele vogelaars lang het pad hadden gevonden: onmiskenbaar van de Grote bonte specht.

Vogel RimburgerbosKortom: het was een mooie vogelwandeling. Voor herhaling vatbaar.

Eén vogel hadden we in deze tijden helaas toch gemist: de vredesduif.

 

Frans Verlaan, 6 maart 2022