De Oude Landgraaf
Kind & Natuur
woensdag09jan2019

Programma 2019 Wormdalkids

Wormdalkids

Activiteitenkalender 2019:

20 januari diersporen-expeditie, zondag De oude landgraaf 10:00 uur - 13:00 uur

Er wonen allerlei dieren in het bos. We zien ze echter maar zelden en toch weten we dat ze er zijn, maar hoe dan? Net als wij mensen laten dieren sporen achter. Die sporen kunnen ons heel veel vertellen over welk dier op een plek is geweest. Wij gaan op zoek naar deze sporen en proberen zo te kijken welke dieren in onze bossen leven. We vertrekken vanaf 10 uur vanaf het IVN home van De Oude Landgraaf.

7 april bijen expeditie Ubach over Worms 10:00 - 13:00 uur

Hoe leven bijen en wat doen ze allemaal? Dat gaan we deze dag allemaal te weten komen. We bezoeken een imker en gaan kijken in een echte bijenstal. Vertrek is om 10 uur vanaf het IVN home in Ubach over Worms.

16 juni slootjesdag + modderdag  13:00 uur 16:00 uur

Wat is er mooier dan spelen met modder en het vangen van waterdiertjes. Vandaag mag je dus lekker vies worden. Daarnaast kun je ook nog waterdiertjes vangen. Je bent welkom vanaf 13:00 uur. De locatie zal dit jaar langs het grensriviertje de Worm zijn in Rimburg.

24 augustus nacht van vleermuis Ubach over Worms of kerkrade. 19:00 uur - 22:00 uur

Wil je meer weten over vleermuizen dan zien wij je graag komen. Samen gaan we op zoeken we naar deze bijzondere diertjes. We beginnen om 19:00 uur in het IVN home van Kerkrade.

zondag 6 oktober kabouterpad op de Eygelshof start tussen 10:00 -12:00 uur einde 13:00 uur

De kabouters hebben jullie hulp nodig. Komen jullie ze helpen. We zien jullie dan graag vanaf 10 uur op de Eygelshof. (voor kinderen van 4 tot 8 jaar)

Zaterdag 2 november natuurwerkdag zandberg opschonen. In de middag. 13:30 uur - 16:30 uur.

Willen jullie graag eens meehelpen in de natuur? Kom dan gezellig naar het IVN home in Ubach over Worms. Samen gaan we er voor zorgen dat de zandberg in het Rimburgerbos weer een speelplek wordt net als vroeger. Om 13:30 uur vertrekken we naar de zandberg.

IVN-Kerkrade kinderactiviteiten:

( Activiteiten worden wel benoemd en zullen ook op de site worden geplaatst van de Wormdalkids maar niet als wormdalkids-activiteit.)

Vrijdag 12 juli nachtelijke expeditie Cranenweijer

Tijdens deze avondwandeling besteden we aandacht aan alles wat er ‘s avonds en ‘s nachts in de natuur actief is. Dat varieert van (naakt-) slakken tot amfibieën als kikkers, padden en salamanders. Met zaklampen kijken we naar het leven in poeltjes en plassen. Natuurlijk kijken we ook naar vleermuizen, deze hopen we boven het water of boven het pad te zien vliegen. Bekend is dat de Watervleermuis gebruik maakt van de plassen om hier grote aantallen muggen te verschalken. En wie weet horen we een uil? Denk aan een zaklamp. Zeker leuk voor kinderen en (groot-) ouders.

Vertrek om 20:30 uur vanaf parkeerplaats kasteel Erenstein, Brughofweg 25 te Kerkrade.

De tocht wordt geleid door Mai Arets en Connie Meijer.

Dinsdag 17 september Verhalen in de hut

Spannende verhalen aan het kampvuur buiten in de natuur maar droog en overdekt in de houten dome. Dit wordt ook wel storytelling genoemd. Er worden korte natuurverhalen verteld en kinderboeken verhalen voorgelezen bij het kampvuur. Heb jij een leuk boek? Neem hem mee en vertel je verhaal of laat iemand anders voorlezen. Het wordt een knusse en gezellige avond in de dome aan de bosrand.

Aanvang 20:00 uur op Kaffebergsweg 27 in Kerkrade.

Kosten 1,50 euro voor drinken en lekkers.

Leiding Iris Laven (aanmelden via ivnparkstad@gmail.com)

Woensdag 16 oktober fossielenmiddag voor kinderen, ouders en grootouders.

Het vinden van een haaientand is zeker voor kinderen een belevenis en spreekt altijd tot de verbeelding. Tijdens deze middag worden diverse fossielen als haaientanden, zee-egels en ammonieten getoond en uitleg gegeven. Daarna kunnen de kinderen zelf haaientanden uitzeven uit een bak met zand/gruis.

De middag wordt geleid door Mai Arets en Connie Meijers (m.h.arets@online.nl)

Start om 14:00 uur in het IVN home, Kaffebergsweg 2a re Kerkrade. Einde tond 16:00 uur.

Zondag 17 november fossielen zoeken en uitzicht vanaf Halde Adolf.

De steenberg van de mijn Adolf in Merkstein is een bekende ‘Landmark’ aan de Kerkraadse horizon. Tijdens deze excursie brengen we een bezoek aan deze zwarte berg. Op de steenbergen van de voormalige kolenmijnen zijn nog fossiele sporen (afdrukken) van planten te vinden. Tijdens deze wandeling gaan we op zoek naar deze fossielen.

Leiding wandeling Mai Arets en Connie Meijers (m.h.arets@online.nl).

Vertrek om 13:00 uur vanaf het Vincent van Goghplein te Haanrade, Kerkrade.