De Oude IJsselstreek
Vogels
zondag02jul2017

Zijn de jongen van de zwarte sterns in de Rosandse Polder al vlieg vlug?

Verslag extra ingelaste IVN Vogelwerkgroep publieksexcursie, maandagavond 19 juni 2017

Terwijl de mussen haast van het dak vallen vanwege de hitte en de jeugd van Zevenaar verkoeling zoekt in de Breuly, maken wij ons voor vertrek gereed. Gehuld in lange broeken en een flinke laag antimuggenspul, wachten we de deelnemers op. We zijn blij verrast dat er toch ondanks het warme weer, 8 deelnemers gehoor hebben gegeven aan de oproep in de lokale krantjes en op onze website om te verzamelen op de parkeerplaats bij de Breuly voor deze excursie. Hoewel stevige schoenen en een lange broek aanbevolen werd, ziIVN De Oude Ijsselstreek Rosandse polderjn er twee stoere kerels in korte broeken. En dat met hoge brandnetels en prikkers op ons pad. Bikkels!

Na het inleidende praatje van Marjon gaan we richting de plasjes in de Rosande Polder. Even de dijk over en dan het lage land in. Onderweg zien we spechten in de wilgenbosjes, bont en groen, en verderop kleine karakieten, rietzangers en boerenzwaluwen. We lopen met de armen in de lucht om niet geprikt te worden.

Op een hoekje zien we de tekenen van een roofvogel uitzichtplek. Veel witte uitwerpselen op de bladeren onder een flinke, wat kale boom. En jawel, even later een bruine kiekendief. De eerste zwarte sterIVN De Oude IJsselstreek Rosandse polderns worden ook gespot, duidelijk herkenbaar aan hun zwarte ‘bovenlijf’ en hun felle ‘kieuuww’.

Aangekomen bij het plasje vullen we ons met al het moois. Stevige plompenbladen met gele knoppen, prachtig riet, een mooie lucht en veel actieve zwarte sterns. De telescoop wordt opgesteld en we nemen even de tijd om heerlijk te genieten.

IVN De Oude IJsselstreek Rosandse polderOp zo’n 30 meter afstand tellen we wel 25 nestvlonders waarvan de meeste bewoond zijn. Sommige door 2 of 3 pullen (jongen) op andere zitten volgroeide juvenielen die vliegpogingen doen. Dus ‘ja’ sommige zijn vliegensvlug vlieg vlug.

De ouders vliegen af en aan met kleine visjes en insecten voor hun jongen. Al die eiwitjes moeten omgezet worden in vet en vervolgens in vleugelspieren. Na 10 dagen weegt zo’n jong al meer dan de ouder. En na 20 dagen zijn ze vlieg vlug. Je kunt je wel voorstellen dat die ouder in die periode niet veel aankomt, wat een arbeid wordt daar verzet!

Die paar pubers lijken qua bouw sprekend op pa en moe, alleen hebben ze geen zwart bovenlijf maar veel wit vooral op de kop. De vraag rijst: Dit zijn kolonie vogels. Wachten die snelle jongenlui nu op de kleintjes die nog een heel eind moeten groeien? Het zijn kolonie beesten dus wij verwachten van wel, maar weten het niet zeker. De ouders, zo hebben we gelezen, vertrekken een maand eerder dan de jongen naar het IJsselmeer om zich daar samen met hun soortgenoten uit Polen en de Baltische staten klaar te maken voor de trek naar hun winterplaats, de kust van west Afrika. De jongen volgen zelfstandig. Hoe weten die dan de weg? Wat een wonder! De jongen blijven het eerste jaar in Afrika.

IVN De Oude IJsselstreek Rosandse polderHelemaal voldaan wandelen we weer terug. En dan…als kersje op de taart worden we getrakteerd op een echte roerdomp. Zomaar daar vliegt hij ineens. Geen twijfel mogelijk: een flinke goud bruine vogel die wel lijkt op een reiger, maar dan met een stevige nek en een flinke brede korte snavel. Deze excursie is helemaal geslaagd.

IVN De Oude IJsselstreek Rosandse polderEigenlijk hadden we ook de zwemspullen mee moeten nemen. Dan hadden we nog even een duik kunnen nemen in het lekkere water van de Breuly. Misschien een tip voor de volgende excursie.

Foto’s: Joop ter Welle
Tekst: Renske Hoekstra