De Oude IJsselstreek
Natuur
woensdag29mrt2017

Wehlse Broeklanden - de groene plek van Herman Nijhof

Even voorstellen Ik ben Herman Nijhof. Ik heb tot mijn dertigste in Twente gewoond en daar veel gezworven door het Haaksbergse Veen, het Buurserzand en ook in de omgeving van Ootmarsum, het Springendal. Voor mijn werk verhuisde ik naar de Achterhoek. Ik woonde een tijd in Doesburg en nu, sinds vijfentwintig jaar, in Doetinchem. In Doesburg heb ik de eerste contacten gelegd met het IVN. We knotten daar reeds wilgen. In Doetinchem ben ik op aanraden van mijn vrouw de natuurgidsencursus gaan volgen. Ook heb ik een tijd gefunctioneerd als penningmeester van IVN-afdeling De Oude IJsselstreek. Het 25-jarig jubileum van onze club heb ik samen met anderen georganiseerd. Er was toen zelfs een berkelzomp op de Oude IJssel. Daarna ben ik actief geweest in inspraakcommissies van de gemeente en het waterschap en heb daar namens de planten en dieren mijn best gedaan. Ik ben bestuurslid geweest van Staring Advies en heb acht keer symposia helpen voorbereiden.

Nu ben ik vooral bezig met de stichting Buur maakt Natuur (BmN) om door middel van crowdfunding landbouwgrond om te zetten in natuur. En dat niet alleen op Knapperslag (aan de Wehlse kant), maar ook in het gebied Gaanderen, in de buurt van de Watertapweg en een spoorweg onderdoorgang in de Bielheimerbeek.

Helaas worden de bewoners van de Huet en Dichteren geconfronteerd met een bij westenwind heersende stank van de intensieve veehouderij (bij mij in de buurt). Er is geen geurnorm en de 'odeur' is hier landelijk gezien te hoog.

Wat is jouw groene plek? Deze vraag kan ik moeilijk beantwoorden. Eigenlijk ligt mijn hart bij het Haaksberger Veen. Daar bij de Koffiegoot heb ik al zo’n dertig jaar nestkasten hangen, waarin kool- en pimpelmezen, vliegenvangers en boomklevers broeden. Er lopen hier sinds een paar jaar ook wilde zwijnen rond, die uit ons buurland komen.

IVN De Oude IJsselstreek - Wehlse BroeklandenSamen met Arnold Berendsen controleren we in de Huet en de Wehlse Broeklanden sinds 2016 zo’n 50 nestkasten.

Natuurlijk fiets ik graag eens rond vanuit mijn huis in Doetinchem. Dan gaat de tocht door de Wehlse Broeklanden en geniet ik van het oorspronkelijke slagengebied.

 

Er zijn in de nabije omgeving nog veel meer mooie plekken zoals De Wehlse Beek, waarin we een aantal jaren met plezier schoolkinderen lieten slootje scheppen.

IVN De Oude IJsselstreek - Wehlse BroeklandenDaarnaast moeten ook de poelen op Knapperslag, niet onvermeld blijven.

Hierin hebben wij het afgelopen jaar met de schoolkinderen voor het eerst salamanders gevangen.

Graag zit ik aan het einde van de oude Belderweg in een klein driehoekig bosje aan de Wehlse Beek. Hier is het nu nog stil en mijmer ik over het landschap van zo’n honderd jaar geleden. Aakachtige bootjes, die hooi van de dotter-hooiweilanden vervoerden over de Beek naar Doesburg.

Vorig jaar heb ik hier mijn bril verloren. Ik was bezig een tak weg te gooien en die schampte langs mijn hoofd. Een paar minuten later realiseerde ik me dat ik slecht zag. Helaas is de bril nooit terug gevonden! Ja, het vrijwillig werken in de natuur heeft me al een bril gekost en een nieuwe motor in de elektrische fiets. Maar gelukkig heb ik weinig andere ondeugden.

Wat is er zo bijzonder aan deze plek? Het is een vergeten plek aan het einde van de Belderweg. De helft van het bosje is van een boer en de andere helft van de gemeente Doetinchem. Er staan een paar dertig jarige essen op zavelgrond. Er was nog ruimte en daar heb ik eigen gekweekte notenboompjes en zwarte bessenstruiken geplant.


IVN De Oude IJsselstreek - Wehlse BroeklandenDe boer heeft er een hoogzit in een es gemaakt. Brandnetels en meidoorns doen het er goed.

Aan de waterkant kun je het Montferlandse kwelwater de Beek in zien komen.

Eenden zwemmen er rustig rond en als je geluk heb zie je een dikke snoek liggen. Reeën hebben hier hun ligplek.

 

Evenwijdig met de Beek heb ik de cursus hegvlechten op een enorme koude winterse dag gehad. Ik weet nu hoe ooit de Engelsen de meidoornhagen rond hun percelen veedicht maakten.

IVN De Oude IJsselstreek - Wehlse Broeklanden

Hoe is de groene plek te bereiken? Helaas kun je de Belderweg niet meer aaneensluitend bewandelen of fietsen. Het beste kun je de Liemersweg volgen richting Wehl en het eerste landbouwweggetje na de Barlhammerweg rechts inslaan. Je passeert  aan de linkerkant een boerenbosje, waar veel bosanemonen in staan. Helaas is de toegang 'verbraamd' door de stikstofneerslag. Het weggetje is hier en daar half verhard om zo te voorkomen dat vroegere vuilnisauto’s vast kwamen te zitten. De belder is nu veranderd in een pitch-en-putt-baan. Je kunt ook langs de Wehlse Beek met de stroom mee aan de rechterkant wandelen. Je volgt dan maar de dikke blauwe pijlen. Dit is een uitgezette wandeling door de gemeente Doetinchem. Klik hier voor de wandelkaart.

Tips voor een bezoek Als je het zien wilt, is zo’n plek in elk jaargetijde mooi. Je kijk naar het westen ver uit naar de toren van Wehl en in het voorjaar zie de havezate Broekhuizen. Je geniet van de wolkenluchten. Soms ligt er bagger uit de Beek op de kant. Dus trek verstandig schoeisel aan. Probeer van daaruit ook eens naar de Oude IJssel te lopen en ontdek in dit gebied de motte Barlham. Op 1 oktober 2017 organiseert Buur maakt Natuur hier een wandeling voor 8 euro per persoon om zo weer meer natuurgrond te verwerven voor Knapperslag.IVN De Oude IJsselstreek - Wehlse Broeklanden

Honden horen hier aan de lijn.

Horeca en een prachtig uitzicht op Montferland/ Hettenheuvel vind je op de pitch-en-putt-baan!

Noot van de redactie:
Bijna alle foto’s zijn door Herman op
27 maart 2017 gemaakt. Vlak bij de groene plek heeft hij twee geelgorzen gezien!