De Oude IJsselstreek
Bloemen & Planten
zondag02apr2017

Weetjes en recepten voor het gebruiken van (on)kruiden in de keuken

Naar aanleiding van onze Natuur Actief avond van maart 2017...

Zevenblad

De vraag is waarom we zevenblad eigenlijk zo graag kwijt willen uit de tuin. De plant is namelijk eetbaar en staat in Scandinavische landen, Rusland en Litouwen geregeld op het menu. Jonge bladeren - ze smaken een beetje naar peterselie - zijn ook heerlijk door salades. Verder kan het blad bereid worden op de wijze van spinazie; zevenblad is een gezonde - en goedkope!- groente die veel vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur bevat.

Door tijdens het groeiseizoen om de paar weken het zevenblad te eten, vermindert u vanzelf het probleem van zevenblad. Door het wegplukken van de bladeren raakt het wortelstelsel uitgeput.

Recept:

Gesmoord zevenblad
bijgerecht voor 4 personen/ 10-20 min

Ingrediënten:
800 gram bladeren van het zevenblad,

3 el olie, 3 uien, 3 teentjes knoflook, mespunt foelie, 3 aardappelen, zout, 3el room

Voorbereiding
De bladeren wassen, in een zeef begieten met kokend water en laten uitlekken.

Bereidingswijze
De gehakte ui en de knoflook glazig bakken in de olie, de bladeren toevoegen en ze even laten meesmoren. geraspte aardappelen, room en zout toevoegen en alles op smaak brengen met gemalen foelie. Het mengsel al roerend dikker laten worden.

IVN De Oude IJsselstreek plantenweetjesHondsdraf

Hondsdraf vind je overal, je moet het natuurlijk wel zelf plukken. Pluk de jonge, kleine blaadjes. Herkennen is niet moeilijk.  In de traditionele Italiaanse pesto kun je basilicum vervangen door hondsdraf. Erg lekker en weer eens wat anders!

Hondsdraf pesto
Ingrediënten:
50 gram pijnboompitten, 50 gram verse hondsdraf, 2 knoflookteentjes, 1/2 tl zeezout
30 gram Parmezaanse kaas, 20 gram pecorino, 125 ml olijfolie.

Bereidingswijze
Doe de pijnboompitten, hondsdraf, knoflook, zout en olie in een keukenmachine en pureer tot een glad mengsel ontstaat.
Doe het mengsel in een kom en roer de kazen erdoor.

Vogelmuur

De smaak is vergelijkbaar met veldsla en spinazie; nootachtig en aards. Aangezien de plant tjokvol zit met mineralen (kalium, magnesium, fosfor) en vitamine A, B6, B12, C en D, is het een echte superfood! Vogelmuur bevat echter ook oxaalzuur en saponines, dus je moet er niet dagen achter elkaar handenvol van naar binnen werken.

IVN De Oude IJsselstreek plantenweetjesVogelmuur sandwich
Ingrediënten:
4 boterhammen, 4 teentjes knoflook, 50 gram gewassen en fijngesneden vogelmuur, peper en zout, roomkaas.


Bereiding
Rooster de boterhammen in het broodrooster. Als ze bruin zijn besmeren met roomkaas. Snij de knoflook fijn en verdeel per boterham één knoflook over een boterham. Verdeel de vogelmuur over de roomkaas en strooi er naar smaak wat peper en zout over.

Molsla

Vroeger werd in de lente in molshopen gezocht naar gebleekte paardenbloembladen, vandaar molsla.
Kweken: bladeren overdekken met zand of afdekken met een bloempot, waardoor ze verbleken.
In Frankrijk is het een geliefde slasoort. 
Je kunt ook jonge, groene paardenbloembladeren als sla eten. Het smeekt enigszins bitter als rucola.

Molsla
Ingrediënten voor 4 personen:
200 gram verse molsla, 750 gram aardappelen, 1 knoflook, 1 kleine ui, (appel) azijn, (pompoen) olie

Bereiding
De molsla bladeren wassen, drogen, fijnsnijden en in een schaal leggen.
Aardappelen schillen, koken en fijn snijden en deze nog zo warm als mogelijk bij de molsla doen. 10 minuten laten intrekken.
Marinade: de geperste knoflook met het fijngesneden uitje mengen met de olie en azijn.
De marinade over de salade gieten en even laten intrekken.
De aardappelmolsla salade lauwwarm serveren.

BrandnetelIVN De Oude IJsselstreek plantenweetjes

Van de brandnetel blijf je af omdat de bladeren een nare prikkeling op de huid kunnen veroorzaken.Tot ruim 100 jaar geleden was het echter heel gewoon om brandnetel als groente op tafel te zetten!
Het is een gezonde groente vol vitaminen. In de jonge scheuten vitamine A en C.
Ook zit er vitamine D in de brandnetel.  De plant is tevens rijk aan eiwitten en ijzer en een bron aan mineralen: fosfor, magnesium, kalk, kalium, mangaan.
Volgens de oude volksgeneeskunde is de brandnetel goed voor het hele gestel en met name voor de bloedsomloop.
Dus de handschoenen uit de kast en plukken maar!

Brandnetel thee
Ingrediënten:
Je kunt de brandnetels puur of in combinatie met andere kruiden en planten gebruiken. Je kunt brandnetelthee maken van zowel de grote als de kleine brandnetel. Zowel verse als gedroogde brandnetels zijn geschikt om kruidenthee van te maken.

Voorbereiding
Pluk ongeveer 30 gram brandneteltoppen per kop thee.

Brandnetelthee zetten
Strooi de brandneteltoppen in een voorverwarmde theepot. Giet hier circa 600 ml kokend water op en doe een deksel op de theepot. Laat de brandnetel thee ongeveer 10 minuten trekken. Giet het theewater door een zeef en geniet van je zelfgemaakte brandnetelthee.

IVN De Oude IJsselstreek plantenweetjesHet madeliefje

Het madeliefje wordt veel gezien in weilanden en gazons. Het bloemetje draait met de zon mee en sluit de bloemblaadjes bij regen. Het madeliefje groeit en bloeit het hele daar door behalve in de winter. Het madeliefje wordt vooral in salades verwerkt als eetbare garnering.
Dus laten staan in je gazon en gebruiken!

Gesuikerde Madeliefjes
Ingrediënten:
Schaaltje madeliefjes, vers geplukt zonder steel, eiwit ( los geklopt),
hele fijne kristal suiker ( geen poeder suiker!

Bereiding
Bestrijk de madeliefjes met eiwit met behulp van een penseel. Strooi er ruim suiker over.
Bak de bloemen anderhalf tot twee uur in de oven op 160 graden.
Prachtig als decoratie!