De Oude IJsselstreek
Biodiversiteit
woensdag17jul2019

Wandeling Binnenstad Zevenaar 14-7-2019; verslag

Kort voor 14 uur was er nog een buitje, maar toen werd het gelukkig droog. Er bleken maar liefst 45 deelnemers te zijn. Na verdeling van de groep in tweeën,  gingen Henk Berntssen en ik ieder met een groep  op pad.                 Langs de platanen op het Kerkplein, met de beschermde taxus, via de Delenhove-binnenplaats met zijn mooie robinea’s naar de Kostschoollaan. Alhier wordt uiteraard de muurleeuwenbek bewonderd.Foto bij stadswandeling Zevenaar

Verder langs een schitterende stadstuin met paardenkastanje, die wel erg blijkt aangetast door de mineermot. Verder heeft daar iemand een heus aspergebed in zijn moestuin. Dan volgt de tuin van een hortensia-liefhebber met waarschijnlijk de mooiste eikenbladhortensia van Zevenaar. Aan de Romei is er de mos-eik,  die nu moeilijk als zodanig is te herkennen.

Het eerste deel van de Oude Wal is helaas een paar jaar geleden gesnoeid,  en het is sindsdien een kaal hondentoilet gebleven. Voor de Nieuwe Doelenstraat vinden we gelukkig nog een sleedoorn. Dan volgt het tweede deel van de Oude Wal, dat er beter uitziet. De vruchten van de aronskelk trekken onze blik omlaag.  Aan het einde trekken de bessen van de mahonie de aandacht.

Dan gaan we de binnentuin van de Pelgromhof in. We kijken natuurlijk  naar de nestgelegenheden voor de gierzwaluwen en naar het reusachtige sedumdak.  De vijver is altijd weer prachtig, met de waterlelies, lisdodden, pijlkruid, snoekkruid, en wolfspoot.

Wij gaan via de Molenstraat naar het Freulebos.  Onderweg bewonderen we het Koninkrijks-putdeksel. In het bos meest taxus, met toch nog wel rode bessen, en de sneeuwbes, maar ook de mispelboom.  En natuurlijk de Beatrixlinde met gedenksteen.

Dan via het Raadhuisplein met herdenkingssteen van “Huis de Hoek” naar de Wittenburgstraat.  De caféhouder van “De Boemerang” geeft een exposé over zijn etablissement. Onder het toeziend oog van de leeuw op het oude raadhuis gaan we naar de binnentuin van huis Wentholt, vanwege de mooie gleditia en de pruikenboom. Dan naar de parkeerplaats, waar we diverse klimmers aantreffen: haagwinde en akkerwinde, heggerank en verder een reusachtige bruidssluier. Het bitterzoet zien we deze keer niet, maar op de grond  wel het knopkruid. En ook weer hazelnoten en walnoten; alles nog aan de struik/boom.

Langs de Wittenburgstraat de Oostenrijkse eik. En tenslotte, aangekomen op ons beginpunt, namelijk de binnenplaats van het Eetlokaal, hebben we de moerbeiboom bewonderd. Na verkregen toestemming, mocht ieder van de vruchten proeven.

Samengevat:  een gezellige wandeling,  met altijd weer levende verrassingen!

Verslag: Klaas Tuinema; Gidsen: Klaas Tuinema en Henk Berntssen