De Oude IJsselstreek
Vogels
zondag23apr2017

Vroeg uit de veren was het waard!

Rond kwart over zeven op de vroege zondagmorgen van 23 april zijn Henk Berntssen en ondergetekende aanwezig bij de Nevelhorst. We zijn benieuwd of er veel deelnemers zullen komen, gezien het vroege tijdstip. Aan het weer kan het niet liggen; de zon komt langzaam tevoorschijn, en het belooft een prachtige en droge morgen te worden. Tegen half acht komt ook onze vogelgeluidenkenner, Alois Sanders, aangereden. Hij zal ons begeleiden deze morgen. Alois is lid van de vogelwerkgroep Doesburg, en hij doet veel onderzoek naar de aantallen vogels in die omgeving.

Rond half acht hebben zich 11 deelnemers verzameld. We gaan op pad, en we horen direct al de braamsluiper en even later ook de merel en de tjiftjaf. Alois geeft een heldere uitleg bij de vogels die we horen. Ze zijn vaak eerder te horen dan te zien, daar er toch al wel redelijk veel blad aan de bomen zit. 

Als we een stuk verder lopen, zien we de grote bonte specht! Hij zit hoog in de boom heerlijk in de zon! Een hoogtepunt. Het lijkt of de zwartkop en de tjiftjaf met ons meevliegen; we horen ze overal, en ze overstemmen nog wel eens andere, meer rustig fluitende vogels.

Na een kleine twee uur komen we weer aan op de parkeerplaats, waar we gestart zijn. We kunnen terugkijken op een geslaagde morgen, waarbij we weer nieuwe vogelgeluiden hebben geleerd!

Verslag: Dick van den Berg