De Oude IJsselstreek
Vogels
zondag14jan2018

Vroeg uit de veren in de Bijland!

Het spits is eraf: de eerste publieksexcursie van 2018 van de Vogelwerkgroep naar de Bijland op 6 januari. Een kort verslag.

Er zijn 23 deelnemers.
Gidsen: Renske Hoekstra, Frank Wienholts en Marjon van Drongelen

De excursie start om 07.45 uur. Dat is het voordeel van midden in de winter: je hoeft niet zo heel vroeg je bed uit om het licht te zien worden.
Renske heet alle deelnemers van harte welkom, vertelt over het plezier van in de natuur zijn en over het geluk van het zien van in grote V’s overvliegende ganzen: in het najaar kondigen ze de winter aan en als ze weer vertrekken, weten we dat het voorjaar er weer in aantocht is. IVN De Oude IJsselstreek Ganzenexcursie in de BijlandWe lopen van de parkeerplaats naar het water. We hebben er mooi weer bij, droog en helder. Door het hoge water kunnen de ganzen echter op heel veel meer plekken terecht (allemaal volgelopen kleiputten in de buurt) dan alleen in de Bijland. Dat wordt dus spannend hoe veel we er zullen zien. Er drijft een gigantische zwarte plek op het water die we scherp in de gaten houden. Als het iets lichter wordt, blijken dat kokmeeuwen te zijn. IVN De Oude IJsselstreek Ganzenexcursie in de BijlandAndere donkere plekken zijn gelukkig wel ganzen. Er trekt nog genoeg over en we zien veel in de verte opvliegen. IVN De Oude IJsselstreek Ganzenexcursie in de BijlandAls het licht is hebben we een goed beeld van hoe hoog het water staat. IVN De Oude IJsselstreek Ganzenexcursie in de BijlandIn restaurant De Swanenbloem kunnen we aansluitend terecht voor een kopje koffie. We hebben een kaart van het gebied en Renske heeft voor alle deelnemers een overzicht van in Nederland voorkomende ganzen met foto en informatie.
Frank vertelt uitgebreid over de verschillende ganzensoorten en de rol van Nederland bij de verplichte bescherming ervan. Ook een onderzoek van SOVON (Vogelonderzoek Nederland) komt aan de orde; onderzoek naar manieren om de overlast van ganzen te beperken: ze blijken heel erg te houden van witte klaver. Dat zou ze weg kunnen houden van de voor hen smakelijke Engels raaigrasvelden waar ze nu massaal op afkomen.
Nadat Frank nog een aantal vragen heeft beantwoord, sluiten we de excursie met een goed gevoel af.IVN De Oude IJsselstreek Ganzenexcursie in de BijlandVerslag: Marjon van Drongelen
Foto’s: Sjoukje Gerritzen en René Breuer