De Oude IJsselstreek
Vogels
maandag03dec2018

'Vreemde vogels' kijken in de regen!

Zondagochtend 2 december, in een druilerige regen staan 9 personen (inclusief gidsen) verzameld op de parkeerplaats bij het Azewijnse Broek voor een excursie, georganiseerd door onze Vogelwerkgroep.                                Ze kijken elkaar meewarig aan en verklaren zichzelf een beetje voor gek om met dit weer erop uit te gaan om vogels te gaan kijken. "Stelletje vreemde vogels...!"

IVN De Oude IJsselstreek Toch gaan we op pad en lopen eerst een rondje rond de plas waar geen zand en grind meer gewonnen wordt. Bij gebrek aan vogels op het eerste deel van onze route storten we ons op de aanwezige paddenstoelen. Heel veel fluweelpootjes vinden we op de afgezaagde boomstobben (onderhoud om het landschap open te houden door de VAL) en ook de zeldzame gelobde pruikzwam zit er nog.

Een eindje verder hangt een vis in een wilde rozenstruik. Hoe is die daar beland? Is de dader (zeearend?) op heterdaad betrapt? Het lijkt er inderdaad op dat deze zich, van schrik, heeft verslikt en de prooi heeft laten vallen. Een maf gezicht is het wel... (Foto: Hans Geerdink, een paar dagen eerder genomen.) 

IVN De Oude IJsselstreek Er vliegen wat vogels uit de aanwezige slee- en meidoornstruiken, die nog overvloedig in de bessen zitten. We horen veel "Tsjak-tsjak" geroep en weten dat het daarom kramsvogels moeten zijn. Met dit grauwe weer zijn de kleuren niet echt mooi te zien, maar in de vlucht herkennen we er een paar aan hun grijze kop en stuit/staart. Het blijken er heel wat te zijn, zeker tientallen, en ze vliegen onrustig van struiktop naar boomtop.

Een eind verderop horen we staartmeesjes. Het duurt even voor we dit familiegroepje ook in onze kijker hebben. Maar het blijven leuke vogeltjes om te zien.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepOp de plas zelf zien we niet zoveel: een groepje wilde eenden met een enkele kuif- en tafeleend ertussen.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepIn een stuk ruigte met veel grote kaardebollen worden we getrakteerd op een hele groep puttertjes! Prachtig hoe ze in de planten bungelen om de zaadjes eruit te pulken. We staan een hele tijd stil en genieten van hun kleuren en vrolijke gekwetter op deze verder mistroostige ochtend.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepWe nemen afscheid van een paar deelnemers die eerder naar huis moeten (Sinterklaas vieren) en stappen met de rest op de fiets. Het begint net weer iets harder te regenen als we bij het Wiekense Gat arriveren. Marjon heeft haar telescoop al op de plas gericht en is druk zoekende naar de grote zee-eend die hier gespot is. Frans zet zijn telescoop er snel naast en na een tijdje speuren, regelmatig de lenzen poetsend (de wind en regen stonden er pal op!), werden 2 exemplaren gevonden. Leuk om deze niet-alledaagse soort hier aan te treffen en voor een aantal van ons weer een nieuwe om aan ons 'lijstje' toe te voegen.

De regen belemmert het om nog echt goed iets te zien. Natte en beslagen brillen- en verrekijkerglazen zorgen voor een matglas-effect. Daarom besluiten we weer terug te fietsen naar de startplek. Onderweg zien we nog wel een grote groep kolganzen en wat grauwe ganzen in de wei. Als toetje sprinten er nog 8 reeën weg in de nu stromende regen.

Hier een opsomming wat we deze ochtend gezien hebben: kramsvogels, een wulp, staartmezen, pimpelmezen, aalscholvers, tafeleenden, smienten, zeldzame grote zee-eenden, wilde eenden, krakeenden, meerkoeten, futen, kolganzen, grauwe ganzen, grote zilverreiger, putters en een winterkoning. Toch niet gek voor zo'n regendag!

 Tekst: Jeltje Berendsen                                                                                       Foto's: Dimitrey Rouwhorst