De Oude IJsselstreek
IVN
woensdag20mrt2019

Voorjaarswandeling over landgoed Bingerden

Er hadden zich 22 wandelaars verzameld op de parkeerplaats van Wielbergen om mee te doen aan de wandeling over het landgoed Bingerden. Er scheen een vrolijk voorjaarszonnetje en nadat de groep in tweeën verdeeld was gingen we van start. In het fietsenhok liet de gids de twee nestjes van de boerenzwaluw zien die elk jaar terugkomen om hier te broeden. Wel wat vreemd omdat er geen stallen met koeien in de buurt zijn. Onderweg werden de plakkerige knoppen van de paardenkastanje bewonderd en de naam paardenkastanje uitgelegd. De littekens op de takken wanneer de bladeren afgevallen zijn, hebben de vorm van een mooi hoefijzertje. Op de Mariëndaalseweg werd aandacht besteed aan de begroeiing aan de stam van de beuken en een aantal wandelaars wisten dat dit was tegen het verbranden van de stam door de zon. Sommigen hadden ook weleens gezien dat de stam van een beuk ingepakt was met jute om  verbranding te voorkomen als er in de buurt van beuken bomen gekapt waren. In de berm bloeiden het speenkruid en de paarse dovenetel en ook de gevlekte aronskelk liet zich op heel veel plaatsen zien.  Bij de groeiplaats van de Japanse duizendknoop een vervelende invasieve exoot vertelde de gids dat men in Engeland zelfs geen hypotheek kon krijgen als deze exoot op het erf werd aangetroffen. Op verschillende manieren probeert men deze schadelijke plant te bestrijden. Afdekken, varkens inzetten, injecteren met bestrijdingsmiddelen, maar een afdoende oplossing is nog steeds niet gevonden. Eén positief puntje mag niet onvermeld blijven, de holle stengels van de plant zijn te gebruiken in een insectenhotel.  De omtrek van de reusachtige eik werd geschat (4.50 m ) en daarna liepen we het fietspaadje naar de Rivierenweg op. Bij een dode knotes stonden mooie groepjes paddenstoelen waarschijnlijk de glimmer inktzwam en uit de holle stam van de boom haalde de gids hele mooie potgrond. Langs het fietspad bloeide de sleedoorn en in de eiken waren nog mos gallen en galappels te bewonderen. Aan de Rivierenweg staat de boerderij  Kronenstein die tot 1845 dienst deed als gemeentehuis. Voor de boerderij staat een reusachtige tamme kastanje te pronken. Aan deze weg staat ook het gemeentehuis dat in 1912 gebouwd is en nu leegstaat omdat Angerlo tegenwoordig onder de gemeente Zevenaar valt.
Bij de kleinbladige linde werd even stilgestaan, De liefdesboom met zijn mooie hartvorm..

De geschiedenis van huize Bingerden werd verteld en gewezen op de mooie libanon ceder en de twee tulpenbomen. Het verhaal over de verschillende tuinen, moestuin, kindertuin, het stijve tuintje, het bergje en het park mochten natuurlijk niet ontbreken. Langs het pad was volop daslook te zien en de wandelaars werden aangespoord om het te ruiken en te proeven.
Verderop was er aandacht voor alle nestkastje van de vogelwerkgroep Doesburg en de 12 km meidoorn en sleedoorn hagen voor de zangvogels. Bij de paardenkastanje werden de  wandelaars opmerkzaam gemaakt op de zwarte mycelium draden van de honingzwam die schuldig zijn geweest aan het afsterven van de boom. Bij het poeltje zaten op dode vlierstammetjes heel veel judasoren. Op weg naar de biologische boerderij zat bovenop de top van een boom de ooievaar die ons leek te verwelkomen op de boerderij. Hier stonden de thee en de koffie klaar en werd verteld over de bedrijfsvoering van de biologische boerderij met zijn mooie kruising van  Braun Swiss en Fleckvieh koetjes. De melk van deze boer gaat naar de melkfabriek de Natuurweide in Rouveen en er wordt vooral kaas van gemaakt. Wandelend op de terugweg door de prachtige allee van beuken konden we de eerste bosanemonen bewonderen die er bloeiden. Na het afscheidswoordje namen we afscheid van de wandelaars en gingen met een geweldig voldaan gevoel naar huis. De gidsen waren Evelien, Gemma, Henk en Klaas.

Henk Berntssen