De Oude IJsselstreek
Vogels
maandag14mei2018

Volop vogelzang in het Aaltense Goor

Zondagochtend 6 mei stonden om 8.00 uur 16 deelnemers te trappelen van ongeduld om, onder een strak blauwe lucht en een felle voorjaarszon, van vogels en hun zang te gaan genieten. Dit alles onder begeleiding van gidsen van regiowerkgroep Rondom Strang & Iessel.

De groep werd opgesplitst en men toog vol goede moed het gebied in. We hoorden de bonte vliegenvanger en zagen 'm kort wegvliegen. De wielewaal werd eenmaal gehoord. Grote bonte spechten waren nog volop aan het roffelen. De koekoek liet zich ook niet onbetuigd en was onderweg vaker te horen.

We kwamen nog een oud-vogelwerkgroeplid op de fiets tegen. We vroegen hem of hij al nachtegalen had gehoord. Tot zijn spijt had hij ze nog niet gehoord en ook een andere wandelaar die hij had gesproken had vergeefs staan luisteren. IVN De Oude IJsselstreek VogelsOei, het zou wel erg jammer zijn om tijdens een speciale nachtegalenwandeling geen nachtegalen te horen (en/of zien)! Maar we lieten ons niet ontmoedigen en liepen stug door.

We genoten van de zang van de fitis, de tuinfluiter en de geelgors. Ook hebben we nog lang staan kijken en luisteren, bij een bosje/haag met rietkraag, naar een kleine karekiet en een grasmus. Laatstgenoemde liet zich  even mooi zien.

IVN De Oude IJsselstreek VogelsBij een plek waar vrijwel elk jaar een nachtegaal te horen is, bleef het nu angstvallig stil. Ai, zouden we dan toch pech hebben dit jaar?
De boompieper liet zich gelukkig wel horen en na wat gezoek zagen we 'm al zingend net onder de top in een boom. De typische baltsvlucht (parachuutje) liet hij helaas achterwege.

IVN De Oude IJsselstreek VogelsDe andere groep, van Frans, kwam ons tegemoet lopen. Natuurlijk moesten de ervaringen uitgewisseld worden. We werden gerustgesteld; de anderen hadden al een stuk of 3 nachtegalen gehoord en de wielewaal. Wij moesten die kant nog op en hadden dus goede hoop om ze ook tegen te komen.

Ons geduld werd beloond: naast het een na laatste pad van onze route klonk dan eindelijk het verrukkelijke lied van de nachtegaal. Voorzichtig liepen we op het geluid af, in de hoop een glimp van de vogel zelf op te vangen. Maar even later kwam de zang uit een verderop gelegen bosje. Hij was 'm dus gesmeerd...
Wel hoorden we nu duidelijk de wielewaal en terwijl we onze blik over het weiland naar een populierenbosje aan de overkant richtten, begon pal achter ons een nachtegaal luidkeels te zingen. Hij zat zo dichtbij, we zouden 'm toch moeten zien! Na wat speuren zag iemand 'm op een tak in de struik zitten. De aanwezige fotografen kregen 'm echter niet op tijd scherp in het vizier, toen hij aan de achterkant en uit het zicht verder ging zitten zingen. 

IVN De Oude IJsselstreek VogelsDan maar speuren naar de wielewaal aan de overkant van het weiland. Alle boomtoppen werden afgezocht en warempel zag een van ons 'm daadwerkelijk zitten. Maar aan de anderen uitleggen hoe je nu precies moest kijken, viel nog niet mee. Uiteindelijk heeft de hIVN De Oude IJsselstreek Vogelselft van onze groep 'm gezien. De fotograaf met telelens zag 'm niet maar schoot lukraak wat plaatjes in de richting van waar hij zou moeten zitten. En hij bleek 'm bij het controleren van de foto's zowaar te pakken te hebben! Maar het was wel ver weg, dus zo'n hele duidelijke foto is het niet geworden.

Wij waren eerder terug dan Frans. Deze groep had wat vertraging opgelopen doordat ze een fotosessie met een geelgors hadden gehad. Iedereen met een mobieltje kon door de telescoop van Frans zijn/haar eigen foto van deze fraai geel gekleurde vogel maken. Verder hadden ze nog een bezet buizerdnest ontdekt.
IVN De Oude IJsselstreek VogelsKortom, beide groepen hadden genoten op deze stralende voorjaarsochtend en keerden tevreden huiswaarts.

Tekst: Jeltje Berendsen
Foto's: Stef Veldkamp, Jeltje Berendsen en Gerda Braam