De Oude IJsselstreek
Vogels
maandag18sep2017

Vogelwerkgroep op struinexcursie in de Millingerwaard

Deze zondagochtend begon bijzonder mistig! Oei, zouden we zo wel vogels te zien krijgen?
De autorit, via binnenwegjes, via Schenkenschanz (D) naar Millingen was in ieder geval avontuurlijk te noemen! Met wat vertraging kwamen we op de afgesproken parkeerplaats aan waar nog 7 andere vogelaars ons op stonden te wachten.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepFrank, heel verstandig(!), had het weekend ervoor even de route verkend. Maar goed ook, want het gebied is behoorlijk op de schop gegaan en waar je eerst nog wel doorheen kon lopen, was nu moeras of water geworden. De galloway’s en konikpaarden begroetten ons al gelijk aan het begin van de wandeling. Nu de vogels nog…

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepHet was stilletjes, maar de mist trok gelukkig wel op bij de stijgende zon. Het is een prachtig gebied om doorheen te struinen en we genoten dan ook van het landschap. Aan een dikke wilgenstam hingen zowel een oud (verbleekt) en vers (oranjegeel) exemplaar van de zwavelzwam.
Bij de kijkhut zagen we dat de vlotjes er nog lagen, maar de zwarte sterns waren inmiddels vertrokken. We zagen nog wat eenden en reigers, hoorden witgatjes en zagen toch nog een groepje oeverlopers vliegen en neerstrijken.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepOndanks dat er niet zoveel (bijzondere) vogels te zien waren, vermaakten we ons best met ander vliegend spul: vlinders, libellen, bijen (vlogen wit bestoven door stuifmeel van de reuzenbalsemien af en aan een boomholte in) etc. De imposante rups van een koninginnepage moest uitgebreid op de foto. Dat lukte helaas niet met een voorbij vliegende volwassen vlinder van deze soort. Die was ons te snel af, helaas…

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepMet wat galante heren in ons gezelschap lukte het iedereen om wat hoogteverschillen in het terrein te overbruggen. Want ja, die beversporen langs de waterkant waren toch zeker het bekijken waard!

Misschien hebben we minder vogels gezien/gehoord als gehoopt, maar we hebben wel genoten van een prachtige ochtend in een mooi gebied. Volgende keer gaan we hier weer eens in het voorjaar naar toe.

Tekst + foto's: Jeltje Berendsen

Hieronder nog een (foto)verslag van Dimitrey, een van onze nieuwe enthousiaste leden:

Hallo allemaal! Vorig weekeind, zondag 3 september om precies te zijn, ben ik met de vogelwerkgroep van het IVN op pad geweest in de Millingerwaard. Mooi gebied! Ondanks dat het qua vogels een ietwat rustige periode is, hebben we toch het e.e.a. gezien. O.a. blauwe reiger, zilverreiger, casarca, wilde eend, putter, kneu, graspieper, pimpelmees, koolmees, zwartkop, glanskop, torenvalk, diverse meeuwen, oeverlopers, spechten en nog meer. En niet alleen vogels, er is veel meer te zien in de Millingerwaard! Kiek moar us!

IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep
IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep
IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep
IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep
IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep