De Oude IJsselstreek
Vogels
dinsdag04jul2017

Vogelwerkgroep op excursie naar Oost-Groningen

Voor deze excursie van de Vogelwerkgroep wordt altijd een busje gehuurd: dat is gezelliger dan in auto’s en er kan gewisseld worden met rijden. Om 06.00 uur verzamelen we bij De Pedaleur in Doetinchem. De twee Liemerse luitjes (waaronder ons spiksplinternieuwe lid Chris) worden bij Zevenaar opgepikt.

We hebben een heel aantal bestemmingen in Groningen; Guido heeft die allemaal op volgorde in zijn navigatie gezet, geweldig.  Leinwijk is de eerste; hier is de ralreiger gesignaleerd de afgelopen tijd. Prachtige plek, heel veel riet…., uitstekende schuilgelegenheid voor een ralreiger. Vorig jaar hadden we geluk, dit jaar helaas niet. We hebben daar wel de koekoek en de sprinkhaanzanger.

Onze volgende bestemming is Nieuw-Statenzijl met zijn Kiekkaaste. Dit is een vogelkijkhut die je via een vlonderpad tussen het riet kunt bereiken. We zien hier bergeend, wulp, tureluur en kleine mantelmeeuw. Op de terugweg een baardman.

De zwarte ooievaar die ergens verderop is gesignaleerd? Ook die laat het afweten. Zoals Maurice zegt: “Als je wilt leren omgaan met teleurstellingen,kun je daar een cursus voor volgen, of lid worden van een vogelwerkgroep”.

Als we Finsterwolde bereiken – met die prachtige graanvlaktes waar de grauwe kiekendief boven hoort te foerageren – regent het zachtjes. Grauwe kiekendief laat nog even op zich wachten.
Als u nu denkt dat we daar moedeloos van zouden worden…., totaal niet. We gaan vrolijk schuiven in ons schema, navigatie aanpassen, polder Breebaart slaan we over.

Bij het plaatsje Denemarken krijgen we dan toch ineens de grauwe kiekendief in beeld, heel uitgebreid. Hier vlak bij ligt het Dannemeer, de plek waar we vorig jaar de ralreiger zagen. We zien hier een heel aantal kemphanen, ook baltsend, kluten, witgatjes, kleine plevier en lepelaars. We horen de bosrietzanger. Intussen is het gelukkig droog geworden.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepIn de Oostpolder bij het Zuidlaardermeer is een gezellig terras aan het water. In plaats van naar vogels kun je hier naar mensen in zeilboten kijken. Ook leuk. Intussen zitten we daar van het volle zonnetje te genieten. Het rondje daar levert een aantal geoorde futen met jongen op. Ook de witwangstern hebben we uitgebreid in beeld. Daar wordt een mens wel echt gelukkig van.

IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroep

Bezoek aan  de Onlanden onder de stad Groningen levert wintertaling, bruine kiekendief en zwarte stern op. Dan beginnen de magen te knorren en zoeken we een restaurant in de buurt. We vinden tot ons genoegen een grote tafel voor 8 personen.

Het was een goede, gezellige, lange dag. Opnieuw voor herhaling vatbaar!
Wij danken de organisatoren, onze 2 Guido’s.

Tekst: Marjon van Drongelen
Foto’s: Maurice  de Graaf