De Oude IJsselstreek
Vogels
woensdag25apr2018

Vogelwerkgroep in het Haaksbergerveen

Zaterdagochtend 21 april maakten 13 leden van onze Vogelwerkgroep zich op voor een tocht door het Haaksbergerveen. Het weer kon niet beter en men had ongelooflijk veel zin in deze excursie: "Kom maar op met die vogels!"

We werden gelijk verwelkomd door het melancholische gezang van de vele fitissen in het gebied, maar ook de boompiepers lieten zich niet ontbetuigd. En de roodborsttapuiten en kneutjes staken hun borst fier vooruit in het stralende zonnetje. Wat een genot om hier in deze mooie tijd van het jaar rond te lopen en de natuur te zien losbarsten!

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepAl gauw gingen jassen en vesten uit, want het warmde nu snel op. Bij een ven hoorden we de dodaars, zien deden we 'm echter niet. Maar hoog boven onze hoofden zagen we wel een rode wouw rondcirkelen en nog geen minuut later ook nog eens een visarend. Nou, deze voorjaarsmorgen kon al niet meer stuk!

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepDe geelgorzen, in het begin nog met aarzelende en niet afgemaakte zang,   zongen nu hun 'vijfde van Beethoven' netjes af. Met hun gele kleur vielen ze goed op op hun zangplek vanaf een boomtak. Man en vrouw torenvalk kwamen overzeilen en bij het kijkscherm hoorden we de blauwborst. Zien was een moeilijker verhaal, maar onze kans zou nog komen...

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepDoordat een pad in het veen was afgesloten, ten behoeve van de rust van de aanwezige dieren, moesten we een stukje omlopen via de verharde weg in het omliggende gebied. Hier hoorden (en zagen) we de veldleeuwerik, de wulp, de kievit en graspiepers. Bij een woonhuis aan de weg hoorden en zagen we kort even de bonte vliegenvanger. Verder klonk het gekwaak van een heel stel poelkikkers in een nabij gelegen plasdras stukje. Met de verrekijker kon je mooi de geelgroene kopjes boven het water zien uitsteken. Bij een ander watertje zagen we een paar wintertalingen en hoorden we vanuit de hoge bomen de zang van de gekraagde roodstaart. Niet iedereen kreeg 'm in beeld helaas.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepBehalve vogels werd er ook veel ander moois gespot: diverse soorten waterjuffers/libellen, vlinders, een prachtige groene loopkever, een groene kikker met een afwijkende streep over de rug en natuurlijk mocht ook de adder niet ontbreken. Deze liet zich, al zonnend, even mooi bewonderen naast het pad. We zagen zowaar de blauwborst nog maar Guido J. wilde zijn gemaakte foto helaas niet prijsgeven, uit misplaatste schaamte over de kwaliteit...

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepTerug op de parkeerplaats hoorden we in de verte zacht, maar onmiskenbaar het roepen van kraanvogels. Ze kwamen steeds dichterbij en Guido (met een soort vreemde paringsdans?) probeerde ze nog naar beneden te lokken, maar daar hadden ze geen boodschap aan. Hoog in de lucht bleef dit clubje van 7 al roepende (wat is het toch een prachtig geluid!) rondzweven tot we ze uit het zicht verloren.
Een geweldige toegift op deze schitterde dag!

Tot de volgende keer maar weer.

Tekst: Jeltje Berendsen
Foto's: Dimitrey Rouwhorst en Jeltje Berendsen