De Oude IJsselstreek
Kind & Natuur
maandag31dec2018

Voederplankje en nog véél meer…

Op zaterdag 29 december werden de deelnemers aan de jeugdactiviteit van de regiowerkgroep Graafschap onthaald door Tonnie met zijn midwinterhoorn. Zij  werden naar binnen geblazen, voor de laatste IVN activiteit van 2018, en wat voor een!

IVN De Oude IJsselstreek

Twintig enthousiaste kinderen waren naar Halle gekomen om samen met ons allerlei leuke dingen te maken voor de vogels in de winter.

Maar eerst werd aan de hand van een filmpje gekeken naar enkele mogelijke bezoekers van de voederplankjes en naar de andere knutselactiviteiten.

Zo kwamen het winterkoninkje, de specht, verschillende mussen én het roodborstje voorbij.


Tonnie vertelde dat hij,  als hij in de tuin werkte, achtervolgd werd door een roodborstje.  Waarom zou dat vogeltje dat doen? Een van de deelnemertjes was ervan overtuigd dat het roodborstje hem leuk vond! Het goede antwoord alsnog, juist ja, dan komen de insecten onder de bladeren vandaan. Er waren nog een aantal vragen. Kinderen mochten het gewicht raden van deze kleine vogeltjes en kwamen hier dicht bij in de buurt…  ongeveer 5 gram, dat is echt niet veel, daarom moeten de vogeltjes ook goed eten in de winter, anders worden ze superdun.
IVN De Oude IJsselstreek jeugdactiviteit

Dus snel aan de slag! Er werd getimmerd, geboord, dennenappels gevuld met pindakaas en door het vogelzaad gerold, een voederplankje gemaakt:  allemaal echte kunstwerken.

Van al dat harde werken krijg je dorst, dus snel naar de warme chocolademelk met slagroom. Voor de papa’s en mama’s was er koffie of thee met het bekende Hollandse koekje.

Met nieuwe energie werd er weer hard doorgewerkt. Voor je het weet is het dan 4 uur en is de middag al weer voorbij. En dan bepakt en bezakt naar huis. Wij zijn heel benieuwd of het vogeltje met de stropdas op jullie voederplankje is komen eten!

Wij, de gidsen van het IVN, hebben genoten van deze gezellige middag en hopen jullie in 2019 weer te zien.

Verslag: Marjan Rots.

Foto’s: Stef Veldkamp en Marjan Rots.