De Oude IJsselstreek
Landschap
maandag12okt2020

Verslag van een werkdag van IVN werkgroep Landschapsbeheer

Iedere tweede zaterdag van de maand komen vrijwilligers van de werkgroep Landschapsbeheer bij elkaar om gezamenlijk een klus te klaren: het onderhouden van kleinschalige landschapselementen in ons prachtige werkgebied.

In de maand oktober zijn we aan de slag gegaan op landgoed 't Maatje in Gaanderen. Het landgoed is ongeveer 40 ha groot en bestaat uit bos, akkers en waterpartijen. De Bielheimerbeek stroomt er doorheen. Langs deze beek staan wilgen die geknot moeten worden.

IVN De Oude IJsselstreek - LandschapsbeheerMet een twintigtal vrijwilligers (mannen én vrouwen) werden er 13 wilgen geknot. De bomen worden om en om geknot. Voor de biodiversiteit is dit beter en zo kunnen we volgend jaar nog een keer terug komen om de resterende wilgen onder handen te nemen.

 

IVN De Oude IJsselstreek LandschapsbeheerDe afgezaagde takken werden in een ril achter de wilgen gelegd. We werken uitsluitend met handgereedschap (dus niet met kettingzagen) en het dragen van veiligheidshelmen is verplicht.

Nadat de activiteiten gedurende de lockdown een half jaar stil hebben gelegen, is de werkgroep Landschapsbeheer in augustus weer opgestart. Er wordt corona-proof gewerkt: bij het werken houden wij zoveel mogelijk de 1,5 meter in acht, we nemen zelf eten en drinken mee en gebruiken eigen handschoenen.

We kijken terug op een geslaagde werkdag: het weer werkte mee, er was zon en weinig wind. Rond het middaguur was de klus zo goed als geklaard: de wilgen geknot en alle takken in een ril.

Na afloop van de lunch hebben wij onder leiding van Jop Bakker (beheerder) en Jan Hammink (eigenaar) een rondwandeling gemaakt over dit fraaie landgoed.

Samen een dagje bezig zijn op mooie plekjes in de natuur - dat overkomt je als vrijwilliger van de werkgroep Landschapsbeheer. Heb jij ook interesse om werkgroeplid te worden? Neem dan contact op met de coördinator Ber Onderwater, beronderwater@outlook.com
of bel  06 30 31 97 79.