De Oude IJsselstreek
Landschap
dinsdag25okt2016

Verslag van een wandeling door de Meuhoek

We wandelen door een fraai coulissenlandschap met duizenden knotelzen. Nergens in Nederland zijn er zoveel te zien. Gidsen deze middag zijn Riet Wolsink en Wim van den Brink . Na een hartelijk welkom en korte inleiding door Wim gaan we op deze stralende dag met 36 personen, vanaf de parkeerplaats van mengvoederfabriek Coops in Halle (waarvoor onze dank), naar het uiteindelijke startpunt in de Meuhoek. Hier staat een kunstwerk van de Spekvos, een zonderlinge figuur over wie vele volksverhalen bekend zijn.
 

We worden welkom geheten door de voorzitter van de stichting StAM (Stichting Achterhoek weer mooi,) de heer André Kaminski. Hij vertelt het een en ander over de totstandkoming voor het behoud van dit unieke stukje natuurgebied. Samen met de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en het opstarten van ‘crowdfunding’, om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, heeft dit geresulteerd in overeenkomsten met boeren en andere grondeigenaren, zodat het gebied de komende 30 jaar zijn karakter kan behouden.

 

Na deze inleiding wordt de groep in tweeën gesplitst en vervolgen we onze weg. Onderweg wordt uitleg gegeven over de knotelzen en het aangrenzende landschap. Het knotten van de knotelzen wordt gedaan door de eigenaren van de percelen in het gebied of de Agrarische Natuurvereniging ‘het Onderholt’. Hiervoor wordt een vergoeding gekregen.

De bomen worden om de zeven tot tien jaar gesnoeid. Het hout dat hierbij vrijkomt werd vroeger gebruikt bij de ijzergieterijen vanwege de hoge verbrandingstemperatuur. In de winter vertoeven veel sijsjes en vinkachtigen in de bomen, vanwege de vele zaden die ze hier vinden. Ook vinden we er veel steenuilen en andere dieren die gebruik maken van de vele holtes in de knotelzen. Onderweg wordt er uitleg gegeven over de karakteristieke inrichting van het landschap. We passeren belangrijke handelswegen van vroeger, zoals de Landstraat en Aaltenseweg en de Landeweer, een pleisterplaats en waarschijnlijk een splitsing geweest van deze twee handelswegen. Als kers op de taart komen we aan het eind van onze wandeling nog diverse paddenstoelen tegen, waaronder de vliegenzwam. 

Al met al een geslaagde excursie onder prima weerscondities.     

Verslag: Rudi Groenestijn (natuurgids in opleiding)
Foto’s : Jeltje Berendsen

Klik hier voor een uitgebreid foto-verslag.