De Oude IJsselstreek
Landschap
woensdag13jun2018

Verslag van een struintocht door De Zumpe

Het aantal deelnemers was gering (7 personen), waarschijnlijk ten gevolge van het warme voorzomerweer, op zondag 10 juni 2018.

Desondanks vertrokken we rond 14:00 uur voor onze wandeling door de Zumpe. De wandelaars waren niet allemaal gekleed op een struintocht door natte weiden, bramen en brandnetels, maar wilden desondanks toch mee.

Heel stoer, met gewone schoenen, korte jurkjes en korte broeken.

IVN De Oude IJsselstreek - De Zumpe


De gidsen Alfons, Hans, Stella en Cor vertelden over het ontstaan van de kanovijver, het natte broekbos van de Zumpe en de natuurcompensatie voor de randweg langs Doetinchem.

 

De wandeling liep via de Vossenstraat naar de Zumpewei met o.a. egelboterbloem, moeraswalstro en de rupsen van de dagpauwoog op de brandnetels, naar de schraalgraslanden van Staatsbosbeheer.

IVN De Oude IJsselstreek - De ZumpeHier hebben we volop genoten van de vele gevlekte orchissen, moeraswespenorchissen, grote ratelaars, glad walstro, echte koekoeksbloemen en diverse vlinders en wilde bijen.

IVN De Oude IJsselstreek - De Zumpe

 

 

 


Van hieruit zijn we naar de Ruige Horst gelopen, waar het natuurbeheer van de diverse locaties is uitgelegd en waar we nog genoten hebben van vele oever- en waterplanten zoals waterweegbree, waterranonkel, moerasspirea, moerashertshooi.
Rond 16:15 uur waren we weer terug op de startlocatie met zeer tevreden gasten, die geen gebrek aan aandacht hebben gehad van de vier gidsen.

Tekst en foto's: Cor van Drunen