De Oude IJsselstreek
Bomen & Struiken
woensdag05apr2017

Verslag van de stadswandeling door Zevenaar

Op twee april hadden zich op de binnenplaats van het Eetlokaal aan de Wittenburgstraat in Zevenaar maar liefst 25 mensen verzameld. Na een blik op en een verhaal over de rode moerbeiboom verdeelden we ons dan ook in 2 groepen. Een groep gegidst door Roel Brocx en een groep met Henk Berntssen en ondergetekende als gids.

Lopend langs de Andreaskerk heeft Henk verteld over de gierzwaluwen die daar over enige tijd  zeker weer zullen nestelen. En er werd uiteraard gekeken naar Zevenaars enige officiële monumentale boom: de taxus bij de noordgevel van de kerk. Even verder een van de vier nog herkenbare zogenaamde  krukhuisboerderijen.

Foto bij stadswandeling ZevenaarEn dan in de  Kostschoollaan het  hoogtepunt van de wandeling: de uitbundig bloeiende muurleeuwenbek. Overigens ook mooie bloeiende sierperen.

Langs de Oude Wal:  bloeiende sleedoorn en krent. Tevens veel aronskelk en, inmiddels uitgebloeide, sneeuwklokjes en winterakonieten.

In de altijd mooie Pelgromtuin aandacht voor het sedumdak en de openingen hoog boven het straatgewoel voor de gierzwaluwen. Uiteraard een blik op de ginkgo;  helaas nog niet in het blad,  maar wel met afgevallen blad van vorig jaar onder de boom.

Langs de “troonwisselingsput” ging het naar het Freulebos,  waar we een woud van daslook, helaas nog niet in bloei,  een enkele bosanemoon en gevingerde helmbloem aantroffen. Langs een door feestelijkheden overvol Raadhuisplein weer naar de Wittenburgstraat met gezicht op Huis Sevenaer en  de Quercus Turneri,  een bijzondere wintergroene eik.

Bij de moerbeiboom namen we afscheid van elkaar, en sommigen genoten nog even na op het terras in een namiddagzonnetje.

Verslag en foto’s (bloeiende muurleeuwenbek en Freulebos met daslook): Klaas Tuinema.Foto bij activiteit 'Stadswandeling Zevenaar"