De Oude IJsselstreek
Vogels
donderdag09mrt2017

Verslag van de fietsexcursie "Wisseling van de wacht"

Foto bij fietsexcursie Wisseling van de Wacht 2017Het is zondagmorgen 5 maart 2017. Om 10.00 uur staan de gidsen Gerrit en Jan van Alst bij de Andreaskerk te Zevenaar in de startblokken om de aftrap te geven voor de fietsexcursie “Wisseling van de wacht”. De weersomstandigheden zijn gunstig te noemen, en er hebben zich 9 deelnemers gemeld om mee te fietsen.

Via de Nieuwe Doelenstraat, Molenstraat, etc. komen wij op de Pannerdenseweg, alwaar we het oorverdovende lawaai van een broedkolonie Roeken horen. Hier wordt enige tijd aandacht besteed aan de kraaiachtigen.Foto bij fietsexcursie Wisseling van de Wacht 2017

Wij vervolgen onze safari richting de Oliemolen en de Jezuïtenwaai. Daar maken wij een stop om de aanwezige watervogels, als smient, krakeend, grote zilverreiger en de diverse grote aantallen kolganzen, brandganzen en grauwe ganzen te bewonderen.

Wij volgen het fietspad over de dijk naar het gemaal Kandia. Gerrit geeft uitleg over de functie van het gemaal.

Hierna gaan wij richting de Loowaard. In dit nieuwe natuurgebied grazen galloway runderen en konikpaarden. Bij de “Waai van Boerboom” maken wij wederom een stop om de aanwezige watervogels nader te bekijken.

Via de Loodijk gaan wij richting de Hondsbroekse Pleij in Westervoort. Hier bevinden zich een tweetal plassen met een concentratie van watervogels. En wij zijn hier niet alleen.

Er zijn die ochtend een tweetal bijzondere waarnemingen gedaan. Een roodhalsgans en een kleine burgemeester. Tijd om onze telescoop ook in stelling te brengen. Helaas hebben wij deze bijzondere waarnemingen niet kunnen ontdekken. Wel een mooie gelegenheid om de aanwezige soorten goed in beeld te brengen, met name de groep grutto’s die recent vanuit West-Afrika is gearriveerd.

Inmiddels is er zoveel tijd verstreken dat wij weer richting Zevenaar vertrekken door gebruik te maken van het snelfietsroute langs de spoorlijn. Om exact 13:00 uur wordt het eindpunt bereikt.

Verslag en foto's: Jan en Gerrit van Alst