De Oude IJsselstreek
Biodiversiteit
zondag09jun2019

Veel gezien in de Lobberdense Waard; verslag van de struintocht

Het was een tropisch zonnige zondag, toen wij op 2 juni als gidsen arriveerden op het afgesproken vertrekpunt. Met veel evenementen in de Liemers en de hoge temperaturen hadden wij al het idee dat het niet erg druk zou worden. Toch kwamen er nog enkele diehards om de route mee te lopen. Er waren zelfs twee personen bij, die de tachtig al waren gepasseerd. We hadden al snel in de gaten dat we met een groepje mensen te maken hadden, die veel van flora en fauna af wisten.

Na eerst een stukje over de dijk te hebben gelopen, gingen we het terrein in. Daar werden we verwelkomd door het schelle geluid van de grote karekiet. We hoorden hem op plusminus 10 meter afstand, maar we konden hem in het riet niet ontdekken. 

Doordat er een tijdje geen grote grazers in het gebied hadden gelopen, was het een geweldige bloemenzee met vrij hoog gras geworden. Met behulp van een vijftal IVN-leden hadden we de route een paar dagen tevoren met het benodigde snoeigereedschap al een beetje begaanbaar gemaakt. Van de uitbundige flora zagen we onder andere havikskruid, wolfsmelk, moerasvergeetmenietje, moeraskruiskruid, watermunt, gele plomp en veel margrieten. In het grasland zagen we diverse soorten vlinders, onder andere de sintjacobsvlinder, diverse blauwtjes en de koninginnepage. In de uitgegraven kleiputten zwommen een paartje knobbelzwanen met vier jongen, een fuut en meerkoeten.Foto bij excursie Lobberdense Waard

De Lobberden (bij Pannerden) is een plangebied in ontwikkeling, en de plannen voor herinrichting zijn in een vergevorderd stadium. Aan de hand van een plattegrond van het gebied konden we laten zien hoe het er straks gaat uitzien. Momenteel lopen er koeien van het ras blonde d'Aquitaine.

Na enkele hindernissen van takken en omgevallen bomen genomen te hebben, gingen we weer terug naar ons beginpunt om daar de dorst te lessen met koffie en water. Een vermoeiende, maar mooie tocht. En chapeau voor de twee tachtigplussers!

Verslag en foto's : Gerrit van Alst; Gidsen: Gerrit van Alst en Fred van den Heuvel