De Oude IJsselstreek
Landschap
donderdag13jun2019

Vaartocht met "Groei en Bloei Betuwe"; verslag

"Groei en Bloei Betuwe" bestond 50 jaar, en men heeft dat gevierd met een boottocht. Om het voorbijtrekkende rivierenlandschap van deskundig commentaar te voorzien, waren drie IVN-gidsen uit de Liemers uitgenodigd om mee te varen. Een van ons kon helaas niet mee, en zo waren Carin Holtslag en ik met ons tweeën. De afvaart verliep met enige hindernissen. Een schipper uit Cuyck had zijn schip bij Doornenburg afgemeerd, en hij was vervolgens vertrokken. Daarom besloten we in Tolkamer in te schepen. Ook de opzet van de tocht onderging een verandering. Het was de bedoeling over de IJssel te gaan. De gidsen hadden dit ter dege voorbereid, inclusief een fietstocht. Echter, er stond te veel wind om zonder gevaar over de IJssel te kunnen varen, en zo doende werd het de Waal. Het was even schrikken en slikken, maar, goed, veel wat voor de IJssel geldt, geldt ook voor de Waal.

Zo konden we uitvoerig vertellen over ons rivierenlandschap; het ontstaan daarvan, de ijstijden en de stuwwallen. Ook het meanderen van de rivieren met alle gevolgen van dien, passeerde de revue. Sporen van de baksteenindustrie waren lokaal nog aanwezig. Maar ook plan "Ooievaar" en "de Gelderse Poort" kwamen aan de orde. De koninckspaarden op de oever onderstreepten het betoog. 

Carin had twee emmers met wilde bloemen meegenomen uit de Lobberdense Waard. Daaraan viel heel wat te zien en te beluisteren. Hetzelfde gold voor het verhaal over de bevers, geïllustreerd met een beverhuid en schedel met knaagtanden.

Daarna was het genieten van een heerlijk koud en warm buffet. Het weer knapte zowaar op, zodat we in de avondzon konden genieten van het mooie rivierenlandschap. Al met al was het gelukkig toch een bijzonder geslaagde middag geworden.

Verslag: Klaas Tuinema; gidsen: Carin Holtslag en Klaas Tuinema