De Oude IJsselstreek
Overig
woensdag19okt2016

Uitje 'Rondom Strang & Iessel'

Leden van onze regiowerkgroep, aangevuld met mensen van Landschapsbeheer, bezochten twee gecertificeerde biokwekerijen bij Aalten: Rendering en Lageschaar. De eerste kweekt bomen, de tweede vaste planten voor o.a. prairietuinen.

Herman Rendering en zijn zoon ontvingen ons in de serre met koffie en heerlijke cake en vertelden daarna een verhelderend verhaal over het kweken van bomen. Daar zit veel meer achter dan je zou denken en dus verrassend interessant! De slimme manieren van gewasbescherming waarmee ze tegenwoordig werken, om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot een minimum te beperken (helemaal zonder lukt helaas nog niet!), kwamen aan bod. Maar ook het belang van de bodemkwaliteit ter voorkoming van uitputting (kunstmest is uit den boze!). Dit bedrijf gebruikt bokashi als waardevolle bodemverbeteraar. Voor de bomenkweek van sterke mooie laan- of solitaire bomen maken ze gebruik van o.a. hoogwaardig zaad (eikels/beukennoten) afkomstig van Kroondomein Het Loo.

In de kas werd een en ander nog eens verduidelijkt en vandaar gingen we op twee platte wagens achter een tractor de kwekerij over. We zaten op een rij strobalen over de lengte van de karren en voelden ons helemaal op schoolreis. Er was veel groenbemesting ingezaaid, veelal met mosterd, maar ook met een zaaimengsel (t.b.v. de patrijs!). Een deel was uitgebloeid maar het begin augustus uitgezaaide deel bloeide uitbundig met heel veel zonnebloemen. Prachtig! Onderweg zagen we een vrouwtje blauwe kiekendief (herkenbaar aan de witte stuit) die achter een niet al te fris ogend konijntje aanzat, maar haar opzet werd door onze komst verijdeld.

Vervolgens staken we de weg over en werden afgezet bij buurman Lageschaar. Ook die had een boeiend verhaal, waarbij hij wel wat weg had van Herman Finkers, humoristisch en droog. Hij vertelde over de ontwikkeling van zijn prairietuinmodellen op lavakorrels, maar ook dat zijn biologische product waarin hij veel had moeten investeren om certificaten te krijgen (vereist door de overheid) door diezelfde overheid niet afgenomen werd omdat het 15% duurder is. Vooral gemeenten laten het afweten. Daar ga je dan met je goede gedrag...

De modeltuinen van Lageschaar kun je op elk moment gratis bezichtigen aan de Groot Deunkweg (tegenover nr. 10, achter het AZC​) in Aalten. ​We werd​en​ er helemaal blij van, zoveel bloeide er nu nog.Na een afsluitend drankje op de plek waar we ook begonnen, gingen we blij en later dan verwacht naar huis.​ Dank aan Gerrit Rougoor voor de organisatie van dit uitje!

​​Tekst: Janrein van Oostrum
Foto's: Jeltje Berendsen

Klik hier voor de overige foto's.