De Oude IJsselstreek
Vogels
zondag08apr2018

(Te) vroeg het bos in...?

Er hadden zich zondag 8 april jl. om 8.00 uur 23 deelnemers verzameld op de parkeerplaats bij kasteel De Slangenburg voor een publieksexcursie, georganiseerd door onze Vogelwerkgroep. Zelfs een stel afkomstig uit het westen van ons land (een van hen wel met Achterhoekse roots!) had de moeite genomen hier naar toe te komen voor deze vogelwandeling.

Frans (gids) had zich niet verslapen maar was juist 1,5 uur te vroeg op locatie. Hij had een dag eerder een excursie gegidst voor de ‘Vogelcursus voor beginners’ en had zich in het hoofd gehaald dat de excursie van vandaag op diezelfde tijd zou beginnen. Maar bij aankomst was het nog akelig rustig en zag hij zijn vergissing dus gauw genoeg in. Niet getreurd! Zo kon hij nog mooi een verkennend rondje maken. Hij maakte ons dan ook lekker met zijn  waarnemingen op de vroege morgen van o.a. parende(!) zwarte spechten en de aanwezige middelste bonte specht.

Na een korte inleiding, en nadat Marjon nog een paar fijne ‘leenverrekijkertjes’ aan deze en gene had uitgedeeld, gingen we in twee groepen op pad. Het was prima vogelweer: niet koud, weinig wind en af en toe een waterig zonnetje. Eigenlijk moet je voor de zang nog iets vroeger op pad, maar er viel toch genoeg te horen, o.a.: het nasale zeurderige toontje van de groenling, volop kwetterende spreeuwen, het eeuwige ‘ge-tjif-tjaf’ van de tjiftjaf, het ‘waterfluitje’ van de roodborsten, de ‘wekkertjes’ van de winterkoningen, geroffel van de grote bonte spechten, de (3x) in herhaling vervallende zanglijster, het ‘wiet-wiet’ en vele andere geluiden van de boomklever, het ijle liedje van de boomkruiper, maar ook een kolonie kauwtjes in het Sterrenbos.

Her en der lagen nog de door de laatste winterstorm gevelde, soms echte ‘woudreuzen’ van bomen. Indrukwekkend, die natuurkracht.
We vergeleken de grootte en vorm van een (ovaal) zwarte spechtengat bovenin een nog levende beuk met die (kleine ronde) van de grote bonte. De eikenboom met het nestgat van laatstgenoemde was inmiddels (oud en vergaan) omgevallen, maar daardoor konden we wel mooi zien hoe diep deze eigenlijk uitgehakt is.

IVN De Oude IJsselstreek Vogels
De bewolking werd dikker en er vielen zelfs een paar druppels uit. Dit leek zijn weerslag te hebben op de vogels. De zang werd wat matter en ze lieten zich maar moeilijk zien. Nu is dat bij de goudhaantjes toch al lastig, want die zitten hoog in naaldbomen. We hebben ze dus alleen maar gehoord en dat geldt ook voor de boompieper, al had de andere groep daarmee meer geluk. Zij zagen hem, (door de telescoop) al zingend, in zijn kenmerkende baltsvlucht als een parachuutje naar beneden komen.

Meer geluk hadden we met een stel middelste bonte spechten (rode pet, roze broek), ruzie makend met een grote bonte (rode vlek achter op de kop, rode broek), die zich fraai lieten zien op een paar dode bomen.

IVN De Oude IJsselstreek VogelsBij de Paardenkolk aangekomen zagen we de andere groep turend naar een groot zwarte spechtengat. De (parende) zwarte spechten hadden zich eIVN De Oude IJsselstreek Vogelschter nog niet laten zien en vertikten dat helaas ook voor ons. Wel had de groep van Frans ook de middelste bonte (3 stuks!) mooi gezien en bij de plasdras had men o.a. nog witgatjes en grote zilverreigers gespot. Zover zijn wij niet gekomen.
 

Op de parkeerplaats namen we afscheid van de meeste deelnemers en de rest ging nog even mee koffie drinken op het terras voor het kasteel. Het zonnetje scheen inmiddels weer en onder de parasol werd er gezellig nagepraat…

Tot ziens bij de volgende excursie!

Tekst en foto’s: Jeltje Berendsen