De Oude IJsselstreek
Landschap
donderdag16jan2020

Stadse tocht rondom Doetinchem

Op zondagochtend 12 januari stond de IVN wandeling rondom Doetinchem op de planning. Om 09.00u staat een groep wandelaars klaar bij het Station Doetinchem om van start te gaan voor een tocht van 15 kilometer. Voor vertrek gaan we even terug in de tijd naar het jaar 838, waarin Doetinchem voor het eerst genoemd wordt in officiële documenten als Villa Deutinghem.

Vanaf het jaar 1100 begint deze nederzetting in moerasgebied, gebouwd op hoger gelegen rivierduinen, te groeien.Vanwege de gunstige ligging aan de IJssel en een handelsroute richting Duitsland wordt gewerkt aan verdediging. Er worden grachten gegraven, waarbij het water wordt aangevoerd vanuit de Slinge.

IVN De Oude IJsselstreek - Natuur in en rondom DoetinchemDeze beek, die ontspringt in de buurt van Winterswijk, kronkelt door de Achterhoek richting Doetinchem en is nog zichtbaar bij park Overstegen. Vanuit het station lopen we door park Doetebol en komen aan bij het bruggetje over deze beek en we wandelen Overstegen in.

 

IVN De Oude IJsselstreek - Natuur in en rondom DoetinchemHier treffen we een Schotse hooglander, eekhoorntjes schieten weg over het pad en boomkruipers verstoppen zich achter de boom. We gaan in de richting van de Kruisbergse bossen en staan stil bij één van de laatste rivierduinen in Doetinchem, de Kruisberg.

 

IVN De Oude IJsselstreek - Natuur in en rondom Doetinchem

Na een prachtigeroute door het bos komen we aan bij Villa Ruimzicht, waar we een heerlijke kop koffie nuttigen.Hetarboretum vol met bijzondere bomen is een initiatief geweest van Ds van Dijk en eigenlijk een apart bezoekje waard!

 

IVN De Oude IJsselstreek - Arboretum RuimzichtMaar vanwege de geplande eindtijd pakken we ons in, het is inmiddels gaan regenen, en lopen we richting het Canadapark, een monument ter herinnering aan de bevrijding door de Canadezen. Aan het eind van de tweede wereldoorlog, in april 1945, is het centrum van Doetinchem grotendeels verwoest.

In 1527 was ook al veel verloren gegaan, doordat destijds een bakker vlas wilde drogen in zijn oven. Het vlas vatte vlam en sloeg over naar andere panden in de stad.

Door beide branden is veel verloren gegaan, maar het blijft genieten in en rondom Doetinchem.

Om 13.30u arriveren we weer op het treinstation. Het was een prachtige zondagochtend met een gezellige groep wandelaars!

Tekst en foto’s: Anne Marie Willemsen, natuurgids IVN Oude IJsselstreek