De Oude IJsselstreek
Kind & Natuur
maandag06feb2017

Ssstt!! Slapen of eten? Wij waren er klaar voor!

Wij, een achttal gidsen van de regiowerkgroep Graafschap waren er klaar voor, op zaterdag 7 januari jl. Maar… toen kwam koning Winter.

Gladde besneeuwde wegen zorgden ervoor dat we de kinderactiviteit 'Ssstt!! Slapen of eten?' af moesten blazen. Snel met z’n allen naar een nieuwe datum gezocht en op 28 januari was het dan toch zo ver.

27 enthousiaste kinderen en een groot aantal meegekomen papa’s, mama’s, opa’s en oma’s kwamen naar de Ruumte in Halle.

Wij begonnen met een foto-verhaal om  te vertellen welke dieren in de winterslaap gaan en welke dieren wij een handje kunnen helpen om de winter door te komen.

Enkele kinderen vertelden zelf leuke verhalen over hun ontmoeting met een vleermuis of een egel. Op de vraag wat mag je een egel zeker niet te drinken geven, kwam als uit één mond: "melk"! Misschien al bioloogjes in de dop, want ze wisten ook dat je egels wel kattenvoer mag geven.

Verder werd er nog aandacht gegeven aan het leven van de vleermuis, en toen jassen aan, mutsen op: op weg naar de nieuw gebouwde vleermuizenkelder.

Na frisse neuzen gehaald te hebben gingen wij met z’n allen aan de slag.

Wat hebben we gemaakt? Vogeltjes met vetbollen, appels met zonnepitten, cupcakes, papierrolletjes en dennenappels met pindakaas en vogelvoer,  pindaharten en -slingers... gewoon te veel om op te noemen.

De mooiste creaties kwamen voor de dag, en van al dat harde werken krijg je dorst en trek -  de chocolademelk of ranja met koekjes waren binnen de kortste tijd op. Voor de volwassenen was er natuurlijk een lekker kopje koffie of thee.

Voor sommigen was het al te snel vier uur, en op de vraag of ze het leuk hadden gevonden kwam een volmondig "Ja"!! En…  ook de vraag "Wanneer doen jullie zoiets weer"?
Hier doe je het toch voor?!

tekst Marjan Rots
foto's Marjan Rots en Wim van den Brink