De Oude IJsselstreek
Overig
maandag15jul2019

Sprekers op jubileum Natuur Actief - 27 juli 2019

Introductie van de sprekers op ons jubileumfeest 27 juli 2019 in het Openluchttheater te Engbergen. Meer weten? Klik dan hier voor het gehele programma!

Peter van Helsdingen

Lezing Spinnen.

NA - Peter van HelsdingenPeter van Helsdingen was o.a. onderzoeker bij het natuurhistorisch museum dat nu Naturalis heet. Na zijn pensioen is hij aangebleven als gastonderzoeker. Vakgebied Entomologie, en de spinnen, hoewel geen insecten, hoorden daar bij. Hij gaat uit van een algemeen geïnteresseerd publiek. Als er veel jeugd bij zit pas hij zijn verhaal daar op aan. Hij zal het hebben over de rol van spinnen in de natuur, wat ze doen, hoe ze leven, wat ze allemaal kunnen.

"Spinnen zijn kleine roofdieren die van kleine dieren leven, vooral insecten, maar ook van andere spinnen. Ze drinken hun prooi op, ook wel bijzonder voor een roofdier. Ze hebben bijzondere eigenschappen. Zo kunnen ze niet alleen rondrennen, maar ook doodstil midden in hun web hangen. Ze kunnen zweven, vliegen en zeilen. Sommige soorten kunnen heel goed zien, andere doen alles op de tast en geur. En paren doen ze op een heel bijzondere manier".

Wim Gerritsen

Lezing Libellen.

NA - Wim GerritsenZijn presentatie gaat over diverse libellensoorten in enkele soortenrijke onderzoeksgebieden die hij graag bezoekt. De populairste gebieden voor libellen en juffers zijn vooral het Azewijnse Broek (zandwinning), Heidenhoekse vloed, Oude IJssel en de omgeving van Winterswijk. Met foto’s, film, zoekkaarten, boeken en zelfs echte larvenhuidjes neemt hij ons mee op reis in de wonderbaarlijke wereld van de Libellen.

Wim Gerritsen is lid van de Vogelwerkgroep Arnhem eo, de NVL (Nederlandse Vereniging Libellenstudie) en de NEV (Nederlandse Entomologische Vereniging). Verder is hij vrijwilliger bij de Vlinderstichting en Natuurmonumenten, hiervoor monitort hij de dag- en nachtvlinders en de libellen in de gebieden Azewijnse Broek en het Bergherbos.

Zijn hobby is kijken en bestuderen van vogels en insecten, met name vlinders, libellen en zweefvliegen hebben zijn grote interesse.

Frank ter Berg en Anne Oosterbaan

Lezing 10 manieren om Biodiversiteit te versterken.

NA - Anne OosterbaanFrank en Anne zien 10 goede kansen om onze omgeving biodiverser en daarmee mooier en gezonder te maken.

Wij leven in een ingewikkelde maatschappij waar een verandering pas tot stand komt als er vanuit allerlei kanten aan gewerkt wordt en gedragen wordt door de bevolking. Zo kunnen wij als burgers bij huis al veel doen aan de biodiversiteit in onze eigen tuin en wat denk je van de gemeente en het waterschap; door een ander bermbeheer en een ander beheer van de watergangen kunnen bloemen en insecten veel beter gedijen. De boeren zaaien nu al akkerranden in en kruidenrijke grasranden. De kringlooplandbouw is duidelijk in opmars en biologische producten zien we steeds meer. Bij nieuwe bouwprojecten is het zaak dat naast duurzaamheid ook natuur geïntegreerd wordt.  Er ligt een taak voor provinciale- en rijksoverheid om meer verbindingszones aan te leggen en het is hard nodig dat er ook op scholen meer aandacht komt voor biodiversiteit.  Biodiversiteit moet boven aan de agenda komen te staan van iedereen, willen we echt op korte termijn resultaat boeken.

NA - Frank ter BergFrank ter Berg (foto rechts) heeft gewerkt in de biologisch dynamische landbouw én als leraar op de basisschool. Daarin waren tuinbouw en natuur mijn favoriete vakken. vooral om de kinderen te laten verwonderen en verbinding te laten ontstaan voor onze mooie aarde. Nu is hij o.a. actief binnen de IVN Strang & Iessel en betrokken bij de akkerranden.

Anne Oosterbaan (foto boven) 40 jaar in Wageningen gewerkt in onderzoek m.b.t. bos-, natuur- en landschapsbeheer. Tegenwoordig initieer en ondersteunt hij vanuit de Plattelandsraad Oude IJsselstreek projecten om de kwaliteit van onze leefomgeving op orde te houden. Voorbeelden hiervan zijn kruidenrijke grasland-randen en berm- en slootbeheer voor biodiversiteit.

Marcel Hendriks

Fotopresentatie Insecten

NA - Marcel HendriksMarcel Hendriks is ruim twintig jaar geleden begonnen met het inventariseren van dagvlinders. Samen met de vlinderwerkgroep van de KNNV Doetinchem heeft hij eerst vijf jaar een route in de Slangenburg  gemonitord.

Vanaf het begin van deze eeuw is hij zich intensief bezig gaan houden met natuurgebied De Zumpe én met het inventariseren van dagvlinders, nachtvlinders en al het andere wat er nog meer rondkruipt en vliegt maar de ecologie van het geheel vind ik het belangrijkste.

Ruim vijftien jaar geleden kocht hij zijn eerste spiegelreflexcamera, toen maakte ik nog echte dia”s, voor series begeleid met muziek. De sfeer is belangrijker dan het onderwerp maar makkelijk is het niet vroeg op te staan om geheel met dauw bedekte vlinders of libellen  te fotograferen. Voor de presentatie over insecten zijn veel foto´s in de Zumpe gemaakt  op wandeltochten of in de tuin, afgewisseld met andere sfeervolle beelden.
 

De volgende spreker maakt zich binnenkort bekend.