De Oude IJsselstreek
Kind & Natuur
donderdag08feb2018

Speurneuzen - op zoek naar allerlei sporen in de natuur!

Een groep speurneuzen van 6 t/m 12 jaar gingen op zaterdag 3 februari  jl. op pad met een aantal ouders, oma’s en opa’s, onder begeleiding van natuurgidsen, in de omgeving van De Ruumte aan de Nijmansedijk in Halle.

Op zoek naar allerlei sporen in de natuur, variërend van paddenstoelen, keutels, afgekloven dennenappels, aangevreten rozenbottels, eikels, walnoten, haren en veren. Maar ook naar braakballen en skeletten.

Vooraf werd er een filmpje getoond met uitleg en informatie over sporen. Hierna knutselden de kinderen een opbergdoosje in elkaar met daarop afbeeldingen van voorwerpen die we wilden verzamelen. Na een drankje en een kleine versnapering  was het zover. Elke speurder werd voorzien van een tas met daarin een vergrootglas, sporenboekje en opbergdoos om de vondsten  in te bewaren. Dan op zoek om zoveel mogelijk verschillende sporen te vinden.

Gelukkig werkte het weer mee. Lekker fris maar droog en met veel energie gaan we op stap.

IVN De Oude IJsselstreekEn met succes!

Al snel werden leuke ontdekkingen gedaan, verschillende soorten paddenstoelen, zoals judasoren en gele en oranje trilzwammen.  


Afgekloven dennenappels door eekhoorns en muizen, maar ook leeggepikte walnoten door vogels. Poep was een favoriet zoekobject en van vele dieren werden dan ook uitwerpselen gevonden, zoals van vos, ree, marter, fazant, egel, duif en pier en natuurlijk van een hond.

Op de ligplaatsen van reeën werden zelfs haren van de reeën gevonden.

Van veel gevonden pootafdrukken werd de afdruk met behulp van een stift en doorzichtige plastiek overgetekend zodat  bij terugkomst in De Ruumte deze afdrukken met elkaar werden besproken.

IVN De Oude IJsselstreek - kinderactiviteitTijdens het spoorzoeken was het voor sommige kinderen juist uitdagend om aan de andere zijde van de slootjes te kijken of daar ook nog interessante zaken waren te vinden. Dat dit soms natte voeten oplevert mocht de pret niet drukken.

IVN De Oude Ijsselstreek - kinderactiviteitNa de speurtocht kwamen we weer bij elkaar en hebben we de meegebrachte voorwerpen trots aan elkaar  getoond en met behulp van een microscoop aan nader onderzoek onderworpen. Ook een skelet van een duif, de  resten van een muis in een braakbal zijn nader onderzocht.

We kunnen terug zien op een leuke en interessante middag. Met dank aan de IVN gidsen, Tonnie, Jannie en Gerrie.

Verslag:  Stef Veldkamp