De Oude IJsselstreek
zondag11jun2017

Slootjesdag in Doetinchem - watersalamanders, bloedzuigers, kikkers en nog veel meer…….

IVN De Oude IJsselstreek - Slootjesdag 2017Het stille natuurgebied tussen het voormalige AZC-terrein en het Christoffelpad is een ideale plek voor Slootjesdag.

Geen enge slootjes met steile kanten, geen gevaarlijke diepe kolken, maar met een aantal ruime plassen met veilig glooiende oevers en - de belangrijkste voorwaarde voor succes - boordevol gewillige waterdiertjes. 

Ruim 50 bezoekers, waarvan minstens 35 kinderen tussen 4 en 12 jaar, waren komen opdagen.

 


Bij een temperatuur van 26 graden en begeleid door het groene-kikkerorkest gingen jong en oud aan de slag.

IVN De Oude IJsselstreek - Slootjesdag 2017

Aan materiaal geen gebrek.


De handige veldwerkkar bevatte al het denkbaar nodige: schepnetten, zeefjes, emmertjes, loepen, kijkglazen, een grote microscoop, handige opzoekboekjes etc. 

 

 

 

 

 

IVN De Oude IJsselstreek - Slootjesdag 2017

Al snel droegen de jonge (en oude!) onderzoekers hun vangsten naar de bakken en cuvetten op de expositietafel: glibberige bloedzuigers, enge waterschorpioenen, libellenlarven met hun wrede en vraatzuchtige koppen, supersnelle bootsmannetjes en andere bewoners uit de mysterieuze onderwaterwereld.

Kinderen met goede herinneringen uit voorgaande jaren kenden nog heel wat beestjes bij hun naam. Minder gevorderden benoemden hun vangst met behulp van zoekkaarten en de kennis van dienstdoende IVN'ers: Gerrie Til, Jannie Mollevanger (zij beheerde ook het winkeltje), Alfons Kelderman en Herman Pelgrom.

Waar zelfs de kennis van dezen tekortschoot, was er wel een ouder met verstand van zaken en een handig naslagwerk. Door hem maakten we kennis met de larve van de langsprietwapenvlieg. 

IVN De Oude IJsselstreek - Slootjesdag 2017Na een middag lekker scharrelen langs de oever kregen de kinderen ten afscheid een toepasselijke button en een dito boekje mee naar huis. Ook de stouterds die een nat pak hadden gehaald doordat ze zogenaamd per ongeluk te water waren geraakt.

Bijgaande foto's laten nog beter dan woorden de animo en het plezier zien van jong en oud op deze schitterende middag.

Verslag: Herman Pelgrom
Foto's: Herman Pelgrom en Juliette Godschalk

Klik hier voor meer foto's.