De Oude IJsselstreek
Overig
zaterdag13jul2019

'Rondom Strang & Iessel' op werkgroepuitje naar de Koolmansdijk

22-06-2019 Het jaarlijks uitje van regiowerkgroep Rondom Strang & Iessel vond dit keer plaats aan de Koolmansdijk in Lievelde.

Om 8.45 uur vertrokken we met 2 auto’s carpoolend richting de Koolmansdijk. Prachtig weer en we hadden er zin in!
Theo Klein Gebbink wachtte ons (11 mensen) op en noemde dit gebied “de IVN De Oude IJsselstreekparel” van de Achterhoek, vanwege de vele bijzondere planten en insecten. Erg in trek bij natuurliefhebbers, getuige het feit dat er al een 20-tal andere mensen waren die ook gingen genieten van dit bijzondere gebied.
Het staat hier vooral bekend om zijn vele orchideeën en bijzondere vlinders.

In 2001 is van een gebied van 70 ha de toplaag afgehaald, waardoor de oorspronkelijke bodem met zaden weer boven kwam te liggen. Kalkrijk kwelwater komt hier vanuit Winterswijk omhoog zetten en zorgt voor een laagliggend kalkmoerasgebied met een geheel eigen vegetatie.

IVN De Oude IJsselstreekIVN De Oude IJsselstreekTijdens de excursie genieten we van velden vol met grote gele ratelaar, waar tussen duizenden orchideeën staan: wespenorchis, gevlekte orchis, welriekende orchis en ook breedbladige orchis. Over een paar weken is het wit van de parnassia! De veldbies; kalkindicator staat op de rand van het kalkmoeras en laat ons zien wat voor gebied we in gaan. Reukgras, tandjesgras en later ook trilgras komen we tegen. De fotografen onder ons kunnen hun lol op: die ene moeraswespenorchis is nog mooier dan de andere!

Ook hier hebben de planten last van de droogte; er is nu al een achterstand van 140 mm regen! Ze weten gelukkig het regenwater wat zuur is af te laten voeren om zo de kalkvegetatie te behouden. Vlinders volop: het boomblauwtje, bruin zandoogje, hooibeestje, distelvlinder, de gehakkelde aurelia en het koevinkje kwamen we tegen. Opvallend was de opslag van kruipwilg, els en eik. Door maaien weten ze deze unieke vegetatie te behouden.

IVN De Oude IJsselstreekIVN De Oude IJsselstreekTeveel bloemen waren er om allemaal op te noemen, maar een paar bijzondere soorten wil ik nog noemen: stijve ogentroost, spaanse ruiter, kale jonker, moeraswalstro en geelhartje. Het was puur genieten met op de achtergrond het geluid van de geelgors en de boompieper.

Theo Klein Gebbink heeft met zijn ervaring IVN De Oude IJsselstreekals boer en als man die de hele ontstaansgeschiedenis heeft meegemaakt ons een prachtige ochtend bezorgd. En onder het genot van een kop koffie met een aardbeientaartje hebben we nog nagenoten! Het was een zeer geslaagd jaaruitje. Rond 13.00 uur waren we weer terug.  

Verslag: Frank ter Berg 
Foto's: Bernard Berendsen en Jeltje Berendsen