De Oude IJsselstreek
Vogels
dinsdag19mei2020

Publieksexcursie naar de Kleine Gelderse Waard die niet doorging

Op verzoek van onze voorzitter, Gerard van der Kamp, beschrijft IVN-gids Marjon van Drongelen hoe zij de huidige tijd ervaart. Marjon zou samen met gidsen van de Vogelwerkgroep de geannuleerde excursie door de Kleine Gelderse Waard leiden.

--

Ik verheug me altijd heel erg op deze excursie. Het gebied is gedurende het hele jaarafgesloten voorpubliek. Door de bemiddeling van Gerard Tittse mogen we één maal per jaar met een groep vogelliefhebbers het gebied in. Dat ervaar ik als heel bijzonder.

IVN De Oude IJsselstreek - Kleine Gelderse WaardDe mensen die mee willen op deze excursie moeten zich aanmelden via de website, omdat we tot een maximum van 20 deelnemers gaan.

Dat maakt dat ook het publiek het heel bijzonder vindt dat we dit gebied in mogen.

Ik houd van de afwisseling, de mooie wandeling naar het gebied toe, het verrassende, de oversteek met het pontje, de weidsheid, de stilte.

IVN De Oude IJsselstreek - Kleine Gelderse WaardVerder is het fijne aan dit gebied dat je er het hele jaar door mooie waarnemingen kan doen. Als je het Klompenpad loopt door de Gelderse Poort (Gangen door Rijnstrangen, ca. 14 km), dan loop je langs het gedeelte dat afgesloten is.  Vanaf het pad kun jet het gebied ook al mooi overzien.

Een verrekijker is dan wel nodig. Met een telescoop kom je natuurlijk nog een stuk verder en bij vogels rondom water – die allemaal niet meteen wegvliegen – een fijn hulpmiddel.

Er zijn nog veel meer prachtige plekken in ons werkgebied als je op zoek wilt naar vogels. Alle gebieden waar de VWG excursies naar organiseert, zijn de moeite waard; allemaal te vinden in het Jaarprogramma. Ze staan wel ingepland in een jaargetijde waarin ze het meest interessant zijn voor bepaalde vogels.

Zelf had ik onlangs met een ander lid van de VWG afgesproken bij het Aaltense Goor. Daar kun je nu wielewalen en nachtegalen horen. We zagen daar ook een paartje tapuit en paapjes. Eén dezer dagen ga ik daar een geïnteresseerde kennis rondleiden. Dat is ook heel leuk als je nog niet met een groep op stap mag.

Ook rond de Byvanck zitten veel nachtegalen. Ze zingen nu nog overdag. Het is nú de tijd om er naar op zoek te gaan.

Ik zwerf ook graag alleen rond. Om deze tijd staat de Rosandse Polder altijd een aantal keren op mijn lijstje. Afgelopen week zag ik dat de vlotjes weer gelegd zijn en dat er al veel zwarte sternen zitten.

Foto bij lezing witte ooievaars en zwarte sternsOok hier zijn verrekijker/telescoop fijn. Nog heel even en dan zijn daar weer jongen te bewonderen.

Ook dit is een plek die ik graag aan mensen laat zien buiten het gidswerk om.

Gelukkig is er nog genoeg te genieten, ook in deze corona-tijden: Schone lucht, schoon water, meer stilte en in onze omgeving zo veel mooie plekken om naar toe te gaan. Geniet ervan!

Meer ideeën voor vogelgebieden kun je opdoen op de site van birdingplaces.eu.

En als je veilig thuis iets met vogels wilt, zijn er ook voldoende mogelijkheden:
cursussen op de websites van Vroege Vogels en Vogelbescherming;
een YouTube-kanaal vogels leren kennen met Paul Saager
en heel veel filmpjes op YouTube van Kees Vanger.

Veel vogelplezier en ondanks de restricties een mooie zomer.

Marjon van Drongelen