De Oude IJsselstreek
Slootjesdagen
maandag17jun2019

Primeur in Breedenbroek!

Op deze mooie zondagmiddag, het was nog geen eens 14.00 uur (!), stonden er al kinderen te trappelen van ongeduld om te gaan 'vissen' in de drasplas bij De Küper in Breedenbroek.
Johan, Doke, Gerda, Frans en ondergetekende waren nog druk bezig met klaarzetten toen de eerste 'klantjes' arriveerden. Dus gauw een schepnet en emmer in de hand geduwd met een korte instructie hoe te werk te gaan.

IVN De Oude IJsselstreek IVN De Oude IJsselstreek Al gauw werd het een drukte van belang aan de waterkant en werd elke vierkante meter poel zorgvuldig onderzocht op dierlijk leven. Met dit jaar ook een nieuwe soort (primeur!) die we voor het eerst hier op ons lijstje konden bijschrijven: de vrij zeldzame kamsalamander!

Salamanders werden er sowieso veel gevangen dit jaar. Ook de kleine watersalamanders, zowel volwassen exemplaren als larven, waren goed vertegenwoordigd. De groene kikkers lieten het dit jaar een beetje afweten, ook al hoorden we er wel degelijk een aantal kwaken. Misschien toch te lijden gehad van de droge zomer van vorig jaar, toen ook deze poel bijna droog was komen te staan? Ondanks de drukte in en om het water zag een grote keizerlibel toch nog kans om eitjes te leggen. We vonden een salamander met een opvallende lichte rugstreep en een aantal bootsmannetjes/ruggezwemmers die net een vervelling hadden ondergaan.

IVN De Oude IJsselstreek De kinderen schepten dat het een lieve lust was en ze wisten bijna van geen ophouden. Toen Doke zei dat ze voor de ranja toch echt even het water uit moesten, keken ze haar een beetje schaapachtig aan: "Oh, krijgen we het niet hier geserveerd?'
Ach ja, de vangst moest toch bekeken en gedetermineerd, dus kwamen ze er toch maar even uit. Sommigen moesten hun laarzen wel even ontdoen van wat overtollig vocht...

IVN De Oude IJsselstreekIVN De Oude IJsselstreek Gelukkig was er een gezellig terras gemaakt en smaakten de koffie, thee en ranja met plakje koek of een spekkie van Annie prima.
De emmers kwamen aan tafel en het ene na het andere 'watermonster' werd eruit gevist en bekeken met loep of onder de binoculair. Op de uitgedeelde kaarten met plaatjes van waterbeestjes werd de vangst genoteerd, zodat men thuis nog eens kon nagenieten. Misschien dat de fanatiekelingen hun bevindingen zelfs wel zouden doorgeven via internet aan het IVN.

IVN De Oude IJsselstreek IVN De Oude IJsselstreek Wat te denken van bijv. die geelgerande watertor, waarvan zowel de volwassen kever als de even zo roofzuchtige larve was gevangen. Maar ook de vele bootsmannetjes, duikerwantsen, libellelarven enz.

Tegen 16.00 uur werd het toch wel tijd om naar huis te gaan. Nog snel een button meepakken als aandenken. De verzamelde schepnetjes en emmers vormden een mooi stilleven aan het einde van deze weer geslaagde IVN Slootjesdag...

IVN De Oude IJsselstreek Verslag: Jeltje Berendsen
Foto's: Doke Gerritsen en Frans Witjes