Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid
De Oude IJsselstreek
Kind & Natuur
dinsdag12sep2017

Pluizen op Open Monumentendag

Op 9 september stonden we in Silvolde op de streekproductenmarkt. Die stond verstopt achter de monumentale Hervormde kerk.

Het weer werkte niet mee, althans 's morgens. Na de stortregens werd het beter, al viel er nog wel af en toe een bui. Ons mocht het niet deren, we waren droog ondergebracht in een stevige partytent van de Gemeente Oude IJsselstreek.

Bertie en Kitty waren om 10 uur al present, 's middags kwamen Wil en Janrein hun aflossen.

Veel kinderen waren er niet op af gekomen, maar de acht die er waren hebben volop genoten. De tweeling op de foto's heeft het uilenballenpluizen anderhalf uur volgehouden! En maar schedeltjes poetsen en botjes zoeken in de harige massa.

IVN De Oude IJsselstreek braakballen pluizenOnvoorstelbaar, zoveel enthousiasme en geduld bij zulke jonge kinderen. Ze ontdekten o.a. dat je de snijtanden in de onderkaakjes van de muizenschedels er helemaal uit kon trekken. En dat die bijna net zo lang waren als de hele onderkaak.

IVN De Oude IJsselstreek braakballen pluizenZe gingen met twee afgedekte petrischaaltjes vol - die Wil trouwens speciaal daarvoor had meegebracht - naar huis. Konden ze de buit komende week op school laten zien en het verhaal van hun avontuur zo prachtig illustreren.

De zoekkaarten werden steeds geraadpleegd en de werveltjes, schouderbladen, bekkendelen enzovoort gelinkt aan de plek waar die in hun eigen lichaam zitten.

IVN De Oude IJsselstreek braakballen pluizenZe hadden zo te zien echt de dag van hun leven en hun moeder genoot net zo hard.

Die zien we wel weer terug.

Daar doe je het toch voor!

Tekst: Janrein van Oostrum
Foto's: Kitty Janssen en Wil Paulus