De Oude IJsselstreek
Amfibieën & reptielen
woensdag05feb2020

Paddentrek: hulp gevraagd!

Elk jaar trekken padden, maar ook de andere amfibieënsoorten, van hun winterschuilplaats naar hun voortplantingswater. Daarbij trekken de spreekwoordelijk trage dieren de weg over en worden dan juist in de avond en ochtend als ze voornamelijk trekken, doodgereden.

Elk jaar start die soms massale trek als het gemiddeld 10°C is en de vochtigheidsgraad boven de 70%. En dit jaar is dat eigenlijk al op dit moment. Dus moeten we het paddenscherm gaan plaatsen, en emmers ingraven, om ze te kunnen beschermen. Dit plastic paddenscherm dient over een lengte van circa 100 meter ingegraven te worden, vlak bij camping De Graafschap, op de grens tussen Doetinchem en Hummelo. Nadat we dat scherm hebben geplaatst, worden elke morgen om ongeveer 10 uur de beesten die in de achter het scherm geplaatste emmers zijn gevallen, geteld, gedetermineerd en weer vrijgelaten op het AZC Natuurpark in Doetinchem.

We hebben hard hulp nodig want dat graven is een klus, maar ook elke dag dieren verzamelen en (leren) determineren kan soms een klus met een lange adem blijken. Je bent immers afhankelijk van het weer. We kunnen dan bijvoorbeeld een raap-rooster maken.

De plaatsing van het scherm is op dinsdag 11 februari om 10.00 uur. Eventueel verder op woensdag als het dinsdagochtend niet gereed komt. Plaats: Loenhorsterweg bij manege en camping De Graafschap. Kom je helpen? Breng dan graag zelf een schop/spade mee. Met 10 personen is het 10 meter per persoon, met 20 maar 5 meter graven. Meld je wel even van tevoren aan bij mij: Henriette van der Loo h.vander.loo@planet.nl of telefonisch op  0314 – 345 293.

Je kunt je ook aanmelden voor het helpen rapen van de beestjes en ze uitzetten op het AZC Natuurpark.