De Oude IJsselstreek
Paddenstoelen
dinsdag22okt2019

Paddenstoelen, (slijm)zwammen, schimmels en nog eens paddenstoelen...

Paddenstoelenexcursie in het Anholtse Broek bij Breedenbroek op zondag 20 oktober 2019

We stonden met 3 gidsen klaar om het publiek te ontvangen, tenminste... als er iemand op kwam dagen. De hardste regen werd juist tijdens de starttijd verwacht... Niet echt gunstig dus.
Gelukkig kwamen er op het moment surpreme toch nog een paar auto's aangereden. Dat konden alleen maar echte 'die-hard' belangstellende paddenstoel-liefhebbers zijn, wat dan wel weer extra leuk was!
Folders en paddenstoelenbroed (om ze zelf te kweken, ter beschikking gesteld door het landelijke IVN) werden uitgedeeld en snel in de droge auto's gelegd.

Met uiteindelijk 4 deelnemers togen we - voorzien van laarzen, regenbroeken, poncho's en paraplu's - het natte bos in.
Als gevolg van een storm zijn er afgelopen jaar nogal wat bomen, hoofzakelijk naaldhout, omgevallen in het Anholtse Broek. Deze bleven eerst een hele tijd liggen, maar nu lagen de stammen - netjes gezaagd en opgestapeld - langs de kant van de weg. Hier ontdekten we in een holte van een stam deze zwam... (waarschijnlijk geschubde oesterzwam).
IVN De Oude IJsselstreekBij het omdraaien van een dikke tak vonden we verschillende stadia van slijmzwammen...
IVN De Oude IJsselstreekNiet ver daar vandaan vonden we wieltjes en oorzwammetjes...
IVN De Oude IJsselstreekVan het kleine 'grut' naar de grotere exemplaren; honingzwammen, knolparasolzwammen, diverse russula's (we vonden ze in zeker 4 verschillende hoedkleuren/soorten) en melkzwammen en amanieten, grote sponszwam, eikhaas (2x vlak bij elkaar aan de voet van een eikenstronk en IVN De Oude IJsselstreekeen - nog levende - eikenboom) en in de bermen van een (Amerikaanse) eikenlaan stond het boordevol eekhoorntjesbrood. Geweldig, wat een overdaad aan zwammen! Het duizelde de deelnemers inmiddels van de vele namen. Maar ze raakten wel doordrongen van het belang van al deze paddenstoelen voor de bomen, het bos en de bodem. Bij een volgende wandeling door een bos zouden ze er toch met een andere en gedetailleerdere blik naar kijken...

Hieronder nog wat fotootjes van de ontdekte paddenstoelen.
IVN De Oude IJsselstreekWe zagen in totaal wel zo'n 60 soorten, waaronder bloedsteel- (bloedt echt!) en helmmycena's, zwarte knoopzwam (net dropjes aan boomschors vastgeplakt), eikenbloedzwam, gestreepte nestzwammetjes, blauwe kaaszwam en muizenstaartjes (op een sparrenkegel). Te veel om allemaal op te noemen. Het leek wel of de paddenstoelen een inhaalslag hadden te maken na het zo droge en slechte jaar 2018.
IVN De Oude IJsselstreek
Gelukkig voor ons en de paddenstoelen heeft deze herfst toch nog wat regen gebracht, al is het op veel plaatsen nog steeds niet voldoende. En dus hebben we ons met alle plezier nat laten regenen tijdens deze waterige excursie!

Gidsen: Ellis Breukelaar, Frans Witjes en Jeltje Berendsen (verslag)

Foto's: Frans Witjes, Frank ter Berg en Ellis Breukelaar